Guvernul a modificat bugetul pentru programele naționale de sănătate publică aprobate pentru anul 2021, alocându-l, în proporție de peste 60%, pentru achiziționarea de vaccinuri anti-Covid. Astfel, dintr-un total de 4,4 miliarde de lei, o sumă de peste 2,6 miliarde de lei va fi cheltuită pentru cumpărarea de vaccinuri anti-Covid și materiale sanitare necesare campaniei de vaccinare.
Deși premierul Florin Cîțu a refuzat să răspundă la întrebarea cât vom plăti pentru vaccinurile cumpărate (în exces), afirmând doar că factura va veni la sfârșit, iată că începem să ne facem o mică idee despre sumele pe care România trebuie să le achite companiilor producătoare. Astfel, în Programul național de boli transmisibile, este prevăzută suma de 2,58 miliarde de lei pentru achiziționarea de vaccinuri anti-Covid, din credite de angajament și credite bugetare, și 55 de milioane de lei pentru achiziția materialelor sanitare necesare în campania împotriva Covid-19.
Comparativ, pentru vaccinarea conform Calendarului național de vaccinare și vaccinarea grupelor populaționale la risc cu alte vaccinuri decât vaccinurile împotriva Covid-19 a fost prevăzută suma de circa 138 milioane de lei, pentru Programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare, 460 milioane de lei, pentru Programul național de supraveghere și control al infecției cu HIV, 168 milioane de lei, pentru Programul național de supraveghere și control al tuberculozei, 13,6 milioane de lei, iar pentru Programul național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale și monitorizarea utilizării antibioticelor și a antibioticorezistenței, doar 437.000 de lei. La fel de lipsit de importanță este considerat și Programul național de sănătate a femeii și copilului, care primește un buget în acest an de 13,6 milioane de lei. Comparativ cu programele naționale de sănătate curative pe anul 2021, costurile vaccinurilor anti-Covid reprezintă jumătate din Programul național de oncologie și aproape 95% din banii alocați Programului național de diabet zaharat.
Ce facem ce atâtea doze ?
Până în prezent, România a primit 17,6 milioane de doze de vaccin, urmând ca până la sfârșitul anului să primească un total de 23 de milioane de doze, în condițiile în care au fost administrate puțin peste 9,3 milioane de vaccinuri. Numărul românilor vaccinați cu cel puțin o doză este de 4.961.855, iar cu schema completă sunt înregistrați 4.811.004. Comanda totală de vaccinuri făcută de Guvernul Cîțu este însă una uriașă, de 120 milioane de doze. ”Strategia de a cumpăra vaccin este asumată la nivelul întregii Uniuni Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie, toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calculul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări. Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede”, declara premierul Florin Cîțu. În același context, premierul a mai afirmat că dozele comandate ar fi pentru mai mulți ani ”pentru că s-a știut de la început că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani”.
România, Armata Salvării
În afara celor 1.170.000 de doze de vaccin vândute în Danemarca, Guvernul Cîțu a făcut mai mult acte de caritate, în încercarea disperată de a scăpa de dozele care expiră. Astfel, potrivit raportării oficiale a secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, 500.000 de doze au fost donate Republicii Moldova, unde oamenii oricum nu vor să se vaccineze, 100.800, ajutor umanitar pentru Ucraina, 30.000 pentru Argentina și 50.400 pentru Serbia. La acestea se mai adaugă 187.200 de doze de vaccin anti-Covid AstraZeneca, acordate ca ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Tunisia, printr-o Hotărâre aprobată ieri de Guvern. Totodată, deși nu apar în raportarea oficială, Ministerul Sănătății a acordat în 14 iulie un ajutor umanitar de 100.800 de doze de vaccin AstraZeneca pentru Vietnam, cu asigurarea transportului în această țară de către Departamentul pentru Situații de Urgență, și 10.000 de doze pentru Georgia, în data de 8 iulie. La acest moment, România mai are pe stoc peste 6 milioane de doze de vaccin anti-Covid.