Nici măcar șefii consorțiului BioNTech/Pfizer nu cred în „balaurul” Delta, ultima variantă de speriat a coronavirusului. Într-o conferință de presă, chiar șeful diviziei medicale a BioNTech a vorbit despre pericolul reprezentat de această tulpină și a recunoscut că vaccinul deja scos pe piață este suficient pentru a preveni orice eventual pericol. Cu alte cuvinte, BioNTech/Pfizer o arde financiar acum: avem un vaccin, e bun și pentru Delta (și pentru orice altă variantă mai „apare”), nu-i nevoie să mai investim în dezvoltarea unui nou ser.
Ce lipsește este doar suplimentarea comenzilor pentru vaccinul aflat deja pe piață. BioNTech/Pfizer vrea să facă bani, cât mai mulți bani din serul actual și nu are de gând să dezvolte noi „proiecte”. Dar poate că nici nu este nevoie și tocmai asta încearcă să ne spună Özlem Türeci, chief medical officer la BioNTech.
Poziția oficială: va fi necesară a treia doză, dar…
…dar nu este ceva care să necesite efort suplimentar. Adică, zice șeful BioNTech, rapelul 3 va fi binevenit (din punct de vedere economic, pentru Big Pharma) și este posibil cu vaccinul actual, nefiind nevoie de o „retehnologizare” pentru variantele viitoare de coronavirus. Poziția BioNTech este clară: vaccinul produs împreună cu Pfizer nu trebuie modificat pentru a viza varianta Delta, este suficient de bun așa cum e acum!
Întrebat când poate începe vaccinarea cu a treia doză, Özlem Türeci a spus între șase luni și un an de la prima vaccinare este un termen rezonabil.
„Studiile indică, după primele două doze, o eficacitate robustă a vaccinului împotriva variantelor care circulă, Delta și Beta. O a treia doză doar ar induce o neutralizare și mai puternică”, a spus dr. Türeci. Din acest motiv, BioNTech recomandă autorităților sanitare din fiecare țară să demareze campania cu a treia doză de rapel „pentru a menține cel mai înalt nivel de protecție”.
Totuși, dându-și seama de riscul reprezentat de declarațiile subalternului său, CEO-ul BioNTech, Uğur Șahin, a declarat că este posibil ca tulpinile viitoare ale coronavirusului să schimbe viziunea companiei. „Nu excludem ca în următoarele 12 luni să apară alte variante de coronavirus care vor necesita adaptarea vaccinului”, a spus Șahin.
UE a răspuns prezent: comandă de 900 de milioane de doze de vaccin
UE a răspuns prezent la apelul BioNTech/Pfizer: încă un contract pentru 900 de milioane de doze de vaccin Biontech/Pfizer a decis Bruxellesul! Mai mult, în acest acord există și opțiunea „de a cumpăra încă 900 de milioane de doze”, după cum a anunțat chiar colosul Big Pharma. În total, UE plătește „preventiv” pentru 1,8 miliarde de doze.
Potrivit BioNTech, acesta este „cel mai mare contract de furnizare din istoria industriei farmaceutice”. Culmea e că, în același timp, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că nu recomandă administrarea unei a treia doze de vaccin antiCovid. În opinia specialiștilor EMA, nu există date suficiente care să recomande necesitatea celei de-a treia doze.
Sursa: Nicholas Cezar / national.ro