Actualitate, Politic

Pomană pentru cobai experimentali? – Operațiunea vouchere pentru vaccinați. Guvernul a țintit 500.000 de români

Ministerul Sănătății a cerut, la rectificarea bugetară, în mod distinct, suma de 50 de milioane de lei pentru implementarea măsurilor de stimulare a vaccinării anti Covid-19. Stimulentele se vor da sub formă de bonuri de masă, în valoare de 100 de lei, ceea ce înseamnă că banii ajung doar pentru 500.000 de nou-vaccinați. Cei mai mulți bani dați la rectificare vor merge însă pe salarii.

Primii 500.000 de români care se vor vaccina după intrarea în vigioare a legislației privind stimulentele pentru vaccinare vor primi câte 100 de lei. Din totalul de 3,721 miliarde de lei alocați Ministerului Sănătății la rectificarea bugetară, 1,910 miliarde de lei vor fi folosiți pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid (500 milioane de lei), implementarea măsurilor de stimulare a vaccinării anti COVID-19 (50 milioane lei), medicamente, derularea programelor naționale de sănătate și pentru cheltuieli de personal. Totodată, 1.811,3 milioane lei vor fi transferați pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, se propune suplimentarea cu 425,0 milioane lei a cheltuielilor din venituri proprii ale Ministerului Sănătății pentru finanțarea activităților privind aprobarea substanțelor active ale produselor biocide și autorizarea produselor biocide concomitent cu majorarea veniturilor proprii care se constituie din tarifele încasate.

Ministerul Sănătății a avut la dispoziție pe 2021 un buget de 17,4 miliarde de lei, execuția bugetară la 6 luni fiind de doar 80%. Important de știut este faptul că banii pentru Sănătate nu vin decât în mica parte de la minister, marea lor majoritate provenind din contribuțiile la Fondul de asigurări de sănătate. Ministerul Sănătății finanțează doar medicamentele din programele naționale de sănătate, cele mai semnificative sume fiind alocate programelor oncologic și de diabet. Totodată, Ministerul Sănătății finanțează Unitățile de Primiri Urgențe din cadrul spitalelor și salariile DSP-urilor. Transferul uriaș, de 1,8 miliarde de lei, către Fondul de asigurări de sănătate are ca explicație plata concediilor medicale pe motiv de carantină și sporurile epidemiologice de 85% acordate personalului medical.

100 de lei, doar pentru vaccinații din septembrie

Suma de 100 de lei, în bonuri de masă, urmează a fi dată abia din septembrie celor care au schema completă de vaccinare. Bonurile de masă vor fi distribuite prin direcțiile de sănătate publică, acestea, la rândul lor, repartizându-le către centrele de vaccinare și către medicii de familie, a afirmat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Autoritățile au anunțat că vor căuta și posibilități tehnice pentru a organiza o loterie a vaccinaților. Până ieri, numărul românilor care s-au vaccinat cu cel puțin o doză a depășit 5,1 milioane, iar a celor cu două doze a trecut puțin peste 5 milioane. Cele mai mari procente de vaccinare s-a înregistrat în grupa de vârstă 60-69 de ani, cu 38,7%, grupa de vârstă 50-59 de ani, cu 37%, și grupa de vârstă de 70-79 de ani, cu 36%.

Cresc cheltuielile bugetare

Pe primele șase luni ale anului 2021, execuția bugetară s-a încheiat cu un deficit de 33,81 miliarde de lei, o parte importantă a deficitului, de 8,11 miliarde de lei, fiind generat de cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de Covid-19, susține Guvernul. Astfel, cheltuielile bugetului de stat pe anul 2021, s-au majorat, pe sold, cu suma de 9.975,5 milioane lei, din care cheltuielile de personal, cu 225,3 milioane lei, cheltuielile cu bunuri și servicii, cu 1.636,3 milioane lei, iar fondurile de rezervă, cu 800 milioane de lei.

Sursa: Claudia Marcu/national.ro 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile