Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat, marți, în videoconferința cu prefecții de la Palatul Victoria, că Guvernul va interzice folosirea măștilor textile în școli și universități, ca mijloc de protecție împotriva Covid-19, singurele permise fiind cele de „uz medical”.
”Suplimentar față de ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal – precum și la nivelul universităților și facultăților – trebuie să fie măști de uz medical. Deci nu se mai permite utilizarea măștilor textile. Avem în vedere această modificare și mențineri ale mijloacelor de protecție deoarece cifrele privind incidența infecției și severitatea infecției cu Covid-19 la copii sunt îngrijorătoare atât la nivel internațional, cât și la nivel național. Ce vedem acum, zilele acestea, sunt rate destul de crescute de spitalizare pentru copiii infectați cu Covid”, a declarat ministrul Sănătății.
Anterior, ministrul a anunțat că specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) estimează că vârful pandemiei ar putea să fie în România la finalul lunii septembrie, menţionând că în cel mai rău scenariu posibil ţara noastră ar putea ajunge la 4.000 de pacienţi spitalizaţi.
Cu toate acestea, Ioana Mihăilă a spus că se aşteaptă ca numărul de spitalizări COVID în valul patru să fie mai mic decât a fost în valul trei.
Măștile faciale conțin grafen, o substanță otrăvitoare
La începutul lunii aprilie, patru ONG-uri au trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a cere aplicarea reglementărilor de precauție privind grafenul. Substanța este utilizată la fabricarea anumitor măști vândute pe piața europeană. Ce este acest nanomaterial? Este cu adevărat periculos?
Mai multe organizații (Center for International Environmental Law (CIEL), ETC group, Health Care Without Harm și Women Engage for a Common Future) au cerut într-un document trimis pe 6 aprilie executivului european să fie vigilent cu privire la grafen, o substanță potențial toxică conținută în unele măști.
„Solicităm Comisiei să ia măsuri urgente. Comercializarea măștilor neevaluate și potențial periculoase are consecințe grave asupra sănătății și poate submina în mod periculos încrederea publicului în purtarea măștilor”.
Un nanomaterial cu multe calități
Grafenul este ultra-ușor, ultra-rezistent, ultraconductiv și ultra-impermeabil în același timp. „Conductor mai bun decât cuprul, de două sute de ori mai rezistent decât oțelul, dar de șase ori mai ușor, flexibil, rezistent la apă: pe hârtie, grafenul este primul în toate categoriile”, arată un articol publicat de centrul de cercetare CNRS din Franța. Foarte popular în industria aeronautică și electronică, grafenul a demonstrat, de asemenea, proprietăți antivirale, potrivit rezultatelor studiului publicat în august 2020. Astfel, companiile au fost încurajate să integreze materialul în măștile lor.
Într-un memorandum nepublicat anterior din martie 2021 către provincie și teritorii, Health Canada a recomandat utilizatorilor să „nu mai cumpere și să folosească măști faciale care conțin nanoform grafen” (citat într-un studiu de Andrew Maynard)
Vizibil, acest memorandum din martie 2021 a fost modificat. Niciun nume de marcă nu este menționat în recomandarea Health Health din 2 aprilie 2021.
Health Canada a ordonat scoaterea din vânzare și distribuție (exclusiv) a măștilor faciale care sunt etichetate în mod explicit „conține grafen sau biomasă grafen”. Recomandarea nu se aplică mărcilor de măști faciale care conțin grafen care nu afișează o confirmare explicită pe eticheta produsului.
Potrivit Health Canada:
Grafenul este un nanomaterial nou (materiale realizate din particule minuscule) despre care se raportează că au proprietăți antivirale și antibacteriene. Health Canada a efectuat o evaluare științifică preliminară după ce a fost conștientizată de faptul că măștile care conțin grafen au fost vândute cu declarații de COVID-19 și utilizate de adulți și copii în școli și grădinițe. Health Canada consideră că este posibil să fi fost distribuite și pentru utilizare în medii de îngrijire a sănătății.
Grafenul nu este o noutate așa cum a subliniat Andrew Maynard:
„În ultimii ani au existat o serie de recenzii cuprinzătoare privind toxicitatea potențială a grafenului, inclusiv această lucrare din 2018 a lui Bengt Fadeel și colegii, și cea a Vanesa Sanches și colegilor săi. Ambele sunt recenzii solide ale unor echipe de cercetare foarte respectate. Și ambele indică faptul că, deși toxicitatea grafenului este complexă și poate fi scăzută în unele cazuri, nu este neglijabilă.
Când vine vorba de inhalarea grafenului, starea actuală a științei indică faptul că dacă materialul poate pătrunde în părțile inferioare ale plămânilor (regiunea respirabilă sau alveolară) poate duce la un răspuns inflamator în concentrații suficient de mari.”
Health Canada ignoră și distorsionează întâmplător dovezile științifice (citate mai sus). Se referă la „toxicitate la animale”:
Evaluarea preliminară a Health Canada a cercetărilor disponibile a identificat faptul că particulele de grafen inhalate au un potențial de a provoca toxicitate pulmonară timpurie la animale. Cu toate acestea, încă nu se cunoaște posibilitatea ca persoanele să inhaleze particule de grafen din măștile faciale și riscurile pentru sănătate relaționate … Riscul pentru sănătate pentru persoanele de orice vârstă nu este clar.
Până când Departamentul finalizează o evaluare științifică amănunțită și nu a stabilit siguranța și eficacitatea măștilor faciale care conțin grafen, adoptă abordarea de precauție de a le retrage de pe piață continuând să colecteze și să evalueze informații. (subliniat).
Pentru a citi Recomandarea Health Canada, faceți clic aici
De la scrierea acestui articol, Health Canada a venit cu un UPDATE, 13 iulie 2021, care elimină în mod esențial și anulează recomandările sale anterioare pe motivul (potrivit Health Canada) că nanoparticulele de grafen „nu se desprind din aceste măști în cantități care pot provoca efecte adverse pulmonare ”.
Sursa: ortodoxinfo.ro / Mediafax
[…] Sursa […]