Actualitate, Politic

Ajutor social de o mie de lei pe lună pentru imigranți – Românii primesc doar 142 lei

Guvernul României a decis să majoreze ajutoarele sociale oferite imigranților primiți în țară, ajungând la suma de 808 lei pe lună pe persoană pentru închirierea unei locuințe și de 185 de lei pe lună pentru cheltuielile de întreținere. Comparativ, valoarea ajutorului social pentru un român este de 142 de lei.

După calculele făcute de Institutul Național de Cercetare a Calității Vieții, Guvernul a decis să actualizeze sumele forfetare, acordate cu titlu de asistență materială imigranților pentru închirierea unei locuințe, în valoare de 808 lei/persoană/lună, şi asistență materială pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere, în valoare de 145 lei/lună/persoană pe perioada sezonului de vară şi de 185 lei/lună/persoană pe perioada sezonului de iarnă.

Anual, 7.000 de imigranți solicitanți de protecție internațională beneficiază de astfel de ajutoare din partea statului român. Banii urmează să fie livrați pe carduri, astfel că vor fi necesare și cheltuieli pentru emiterea acestora. ”Prin acordarea sumelor pe dispozitive bancare, fără distribuirea acestora în numerar, se limitează răspândirea bolilor contagioase, în special, în contextul pandemic actual cauzat de virusul SARS-COV-2”, se arată în proiectul de act normativ emis de Ministerul Afacerilor Interne. Pentru o familie de imigranți formată din două persoane, ajutorul dat pe lună va fi de 1.717 lei, pentru o familie de 3 persoane, de 2.440 lei, iar pentru o familie de 4 persoane, de 2.893 de lei. Efortul bugetar anual pentru plata ajutoarelor sociale destinate imigranților este de circa 15 milioane de lei.

Vine valul

Pentru a gestiona fluxul migrator, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost adoptate o serie de măsuri cu aplicare succesivă, printre acestea numărându-se operaționalizarea locurilor de cazare suplimentare, precum și identificarea și închirierea de locuințe pentru beneficiarii protecției internaționale care locuiesc în centrele regionale. Potrivit art.17 alin.(8) din Legea nr.122/2006 privind azilul în România, atunci când capacitatea de cazare în centrele regionale de proceduri și cazare a solicitanților de azil este depășită, Inspectoratul General pentru Imigrări în limita fondurilor disponibile, poate acorda solicitanților de azil o sumă de bani în scopul închirierii unor spații de locuit sau poate contracta servicii de specialitate pentru recepție și cazare a solicitanților de azil în locații individuale sau colective. Potrivit MAI, Pactul privind Migrația și Azilul conține o serie de propuneri legislative (regulamente și directive europene) care privesc problematica alocării unor cote obligatorii, pe baza unei chei de distribuție prestabilite, care ar putea conduce la o creștere a capacității de cazare și procesare a cererilor de protecție internațională. La acestea se adaugă și contextul geopolitic şi geostrategic actual la nivel regional şi mondial, așteptându-se ca și în perioada următoare valurile migratorii să își continue deplasarea spre Europa.

”O nouă casă- noi începuturi”

Proiectul „O nouă casă, noi începuturi”, care se va implementa la nivelul MAI, are ca obiectiv general facilitarea procesului de integrare la nivel național a beneficiarilor de protecție internațională, iar ca obiectiv specific, asigurarea accesului la locuințe a grupului țintă. Asigurarea accesului la locuințe pentru solicitanții de azil se realizează doar în situația depășirii numărului de locuri de cazare alocat în centrele de azil și cheltuielile aferente pot fi decontate din Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare, prin intermediul proiectelor implementate de organizațiile non-guvernamentale de profil, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

 

Sursa: Claudia Marcu/Ziarul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile