Actualitate

Nouă morți în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța

Un incendiu a izbucnit, vineri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. A fost activat planul roșu de intervenție. Pacienții au fost scoși pe geam, într-o operațiune dramatică de salvare a lor. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a confirmat la Digi24 că sunt persoane decedate, dar nu a spus care este numărul acestora.

Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID, a comunicat DSU.

Sunt 9 pacienți decedați.

Întregul spital a fost evacuat. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților.

La 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55.

Au fost cerute echipaje de sprijin din județele Călărași, Galați și Ialomița.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a confirmat la Digi24 că sunt persoane decedate, dar nu a spus care este numărul acestora.

Conform unui raport asupra problemelor din spitale realizat după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa au fost descoperite mai multe nereguli la instalaţiile de semnalizare şi la cele electrice.

Conform raportului, în spital nu funcţionau instalatiile de detectie, semnalizare si avertizare a incendiilor, iar instalaţiile electrice nu erau verificate periodic cu personal atestat.

Raportul mai aăta că instalatiile electrice se exploatează cu defectiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se genereazi supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor.

În ansamblu, raportul arăta că 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii; 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilaţie mecanică prin exhaustare; 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA; 71% din secţile de ATI controlate nu se asigură distanţele între paturi (de 2, 5 m); doar 40% din secţile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei garzi; la 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puţin 12 prize pe ambele părţi ale patului.

După incendiul Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, în care 12 pacienţi au murit, Inspecţia sanitară de stat a făcut controale în secţiile ATI din spitalele publice şi private. Controalele au început pe 17 noiembrie, iar o serie de rezultate au fost anunţate la jumătatea lunii decembrie.

UPDATE: Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța nu avea autorizație de securitate la incendiu, a declarat vineri Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. El spune că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis spitalului încă din 2017 că trebuie să obțină această autorizație, însă spitalul nu a depus nici acum documentația necesară.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile