Actualitate, Politic

Guvernul Cîţu a căzut la moţiunea de cenzură! – Guvernul PNL-UDMR a fost demolat cu 281 de voturi

Moţiunea de cenzură a trecut, marţi, premierul Florin Cîţu a picat. Oricum, Guvernul Cîţu va rămâne intermar până la învestirea unui nou Executiv.

Opoziţia a fost unită şi a votat cu bilele la vedere, astfel că acele calcule făcute în urmă cu câteva ore de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au adeverit, cu 281 de voturi anti-Cîţu.

Guvernul Cîţu a rezistat 11 luni

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost astfel demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.

Scorul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu este unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi – 281 – înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.

Sorin Grindeanu a anunțat că moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 281 de voturi, scorul fiind unul istoric.

Ce urmează acum?

Urmează ca președintele României să invite partidele la Cotroceni pentru consultări legate de formarea unei noi majorități și desemnarea unui nou premier.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Președintele Klaus Ioahannis urmează să facă declarații de presă, marți, la ora 18.00 la Palatul Cotroceni în contextul în care Cabinetul Cîțu a fost demis cu 281 de voturi.  Ieșirea șefului statului poate avea legătură cu declanșarea consultărilor cu partidele parlamentare, care ar urma să vină cu propuneri de premier și cu soluții pentru guvernare.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan (PNL), spune marți, după ce Guvernul a fost demis de Parlament, că momentan „soluțiile nu se văd” pentru ieșirea din criză dar „după ce situația se calmează” se va găsi o ieșire.

Turcan spune că se va găsi o soluție.

„Vom găsi o soluție politică, PNL trebuie să rămână unit, cine nu are curaj să rămână să lupte este liber să plece. Partidul Național Liberal are puterea să asigure guvernarea și să depășească această criză care nu este a românilor, românii au alte priorități, este a politicienilor”, a mai scris ea.

Klaus Iohannis a făcut o primă mişcare după ce Guvernul Cîţu a căzut la moţiunea de cenzură. Președintele și-a amânat cu câteva ore plecarea în Slovenia unde urmează să participe la reuniunea Informală a Consiliului European.

Mai mult ca sigur, această decizie este legată de rezultatul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîțu, dezbătută marți, în plenul Parlamentului, la zece zile după ce Iohannis l-a susținut pe premier în câștigarea președinției PNL.

Este greu de anticipat în cest moment care va fi strategia liderului de la Cotroceni în ceea ce pivește desemnarea unui nou premier, după ce Florin Câțu a fost demis în urma moțiunii.

Ce va face Klaus Iohannis?

Urmează ca președintele României să invite partidele la Cotroceni pentru consultări legate de formarea unei noi majorități și desemnarea unui nou premier.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Şi dacă preşedintele Klaus Iohannis va insista să îl desemneze tot pe Florin Cîţu premier, teoretic nu se poate face, pentru că există o decizie a CCR care îl împiedică să facă acest lucru.

O altă variantă ar fi ca şeful statului să desemneze un premier de sacrificiu şi aici sunt vehiculate numele lui Nicolae Ciucă sau Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor Publice, un apropiat al lui Florin Cîţu.

 

Sursa: Ziarul National/Știripesurse

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile