Medicul Paul Purea face dezvăluiri curajoase privind salariile personalului medico-sanitar care ar fi crescut în ultimii ani nejustificat de mult, în mod special cele ale medicilor, România devenid un „El Dorado” al sporurilor salariale. Asta ducând la discriminare socială, facilităţi materiale de grup, nedreptate şi îmbogăţiri nejustificate, după cum susține chirurgul cărășean.
„În loc să existe o cuantificare justă după categoria şi valoarea muncii prestate de cineva, o singură caracteristică înglobând totul, există, la multe categorii de „prestanţi” (îndeosebi la bugetari, dar nu la toţi!), tot felul de „ajustări” băneşi, cu motivaţii implicând un amalgam întreg de năzbâtii bizare, de la gâdilarea narinelor şi a respiraţiei pe nas, până la scârţâitul scaunului de sub fund…”, scria pe contul său de facebook cu ceva timp în urmă, medicul chirurg Paul Purea.
Această reformă nu a reușit să stopeze migrarea medicilor în străinătate, mărirea de salariilor făcându-i pe deja bogaţii sistemului şi mai bogaţi, „pe „jupânii spitalelor” în principal, tinerii nebeneficiind prea mult de acele majorări, aproape de loc comparativ cu „corifeii” amintiţi. A fost o măsură care a îngropat, cel puţin pentru un deceniu, sistemul de sănătate din România”, mărturisește în mesajul său, chirurgul.
Astăzi cca 90% din bugetul unui spital reprezintă salariile, la un indice de ocupare a paturilor de sub 50%. Există spitale în care un angajat ia salariu lunar raportat la 1,5 -2 pacienţi!
„Un infectat Covid -19, 30.000 de euro!”
Mai mult, pandemia a dus la instituirea unui spor de risc epidemiologic în valoare de 75-80% din salariul de bază, a personalului medico sanitar (OG nr 1035, publicată în Monitorul Oficial) pe perioada stării de alertă, şi încă 60 de zile de la încetarea acesteia. De ce aceste sporuri s-au menținut și pe perioada verii când numărul infectaților cu coronavirus a scăzut vertiginos?
„Să zicem că a fost o măsură bună, venită în sprijinul personalului în contact cu infectaţii cu Coronavirus. Asta în plină pandemie. Personalul care a beneficiat, şi beneficiază încă, de un asemenea spor, este pentru un spital judeţean de cca 400 -500 de salariaţi.
În lunile mai, iunie, îndeosebi în iulie 2021, numărul pacienţilor internaţi în spitale, inclusiv la ATI, cu Covid -19, a ajuns în multe judeţe, dacă nu la zero, sigur în jur de 5-6. Starea de Alertă s-a menţinut însă (bineînţeles, doar pe hârtie, fără vreo recunoaştere din partea cetăţenilor), împreună cu costurile enorme respective. Sporul de risc epidemiologic, încasat de „beneficiarii OG 1035”, pe bolnavul infectat cu SARS-CoV-2, a ajuns până la 150.000 de lei, aprox. 30.000 de euro!
Repet, este vorba doar de SPORUL ADĂUGAT la salariul celor din sistemul medico-sanitar şi sanitar auxiliar, nu la costurile salariale de bază, a spitalizării, a actului medical şi a medicamentelor, a terapiei propriu-zise! Un infectat Covid -19, 30.000 de euro! Aşadar, 30.000 de euro pe bolnav doar costurile referitoare la SPORUL DE RISC EPIDEMIOLOGIC al personalului dintr-un spital! Milioane, zeci, sute de milioane de euro plătite aiurea. Plătite pentru ABSOLUT NIMIC!
Şi ne mai mirăm de situaţia precară din spitale, de aspectul „lazaretelor”, de lipsa medicamentelor şi a tot ce presupune un act medical, dacă nu modern, măcar unul normal şi firesc?”, este semnalul de alarmă pe care îl trage medicul Paul Purea. Chirurgul cărășean a condus și o mare clinică din Germania.
Sursa: Reper24.ro