„Vom avea o problemă cu plata salariilor” în luna decembrie, dacă nu se va putea face rectificare bugetară, potrivit declarației făcute la PrimaTV de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a spus că are o execuție bugetară mai bună „din păcate”.
Salariile plătite de Ministerul Educației sunt pentru toți cei aproape 290 de mii de angajați din sistemul de învățământ, majoritatea fiind profesori, învățători și educatori.
Reamintim că Guvernul a făcut rectificare bugetară în luna august. La acel moment, salariile profesorilor erau cunoscute, neexistând nicio creștere între timp a acestor cheltuieli. Bugetul Statului este construit și rectificat pe legile aflate în vigoare, inclusiv Legea salarizării unice, în care sunt prevăzute salariile personalului din Educație.
Redăm declarația integrală pe acest subiect a ministrului:
“Moderator: Cu banii cum stați pentru sfârșit de octombrie? Ca minister, ca buget, l-ați epuizat?
Sorin Cîmpeanu: Avem execuție de 50% pe primul semestru, deci am fost exact în grafic cât am planificat și, din păcate, avem o execuție mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuție atât de bună încât în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor. Și nu vom avea o rectificare, dacă nu avem un guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plătești salariile îți trebuie o rectificare bugetară pe care o face doar un guvern stabil.
Moderator: Înțeleg asta, dar de ce se epuizează banii? În general, există vreun minister în România care atunci când se face bugetul să rămână cu bani la sfârșitul anului?
Sorin Cîmpeanu: Multe ministere.
Moderator: Rămân cu bani?
Sorin Cîmpeanu: Multe ministere. Mai ales componenta de investiții care nu se realizează an de an și pleci cu gânduri mari la începutul anului, după care realitatea te aduce cu picioarele pe pământ.”
Ministerul Educației a primit un plus de 210 milioane de lei la rectificarea bugetară din august, crescând astfel bugetul ministerului de la 28,48 miliarde de lei la 28,69 miliarde de lei, conform Ministerului Finanțelor.
Sursa: edupedu.ro