Am tot auzit de multe cazuri în care angajații au fost obligați de către angajatorii privați să se vaccineze. Aceștia au fost amenințați că dacă nu se vor vaccina, vor avea contractul de muncă suspendat sau chiar vor fi dați afară. Am tot spus că nu are cum să îi oblige și mai ales că NU este legal. Degeaba. Oamenii erau speriați că își vor pierde locul de muncă.
Una din sursele mele mi-a spus că suferă de tromboză și cu toate acestea s-a vaccinat pentru că nu voia să își piardă locul de muncă. Dacă am tot observat că oamenii sunt speriați, m-am pus pe treabă.
Prin articolul 41 din Constutuția României, dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Poate fi modificat acest drept? Am solicitat mai multe informații de la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București (I.T.M. București), printre care am atins și acest punct al îngrădirii dreptului la muncă. „În ceea ce privește constituționalitatea unui act normativ, menționăm că acest aspect excede sferei de competență a inspectoratului teritorial de muncă, competența verificării constituționalității unui act normativ revine Curții Constituționale” – I.T.M. București.
Cu toate că dreptul la muncă nu poate fi îngrădit de către un act medical voluntar, totuși au fost și încă mai sunt angajați din mediul privat, care sunt obligați să se vaccineze ca să nu își piardă locul de mună. Această obligativitate NU este legală. Iată răspunul de la I.T.M. București.
I.T.M. București: „Cu privire la obligarea angajaților de a se vaccina, apreciem că în prezent cadrul normativ nu prevede această obligativitate, din analiza dispozițiilor Legii nr.55/2020, nu rezultă că a fost instituită obligativitatea vaccinării împotriva coronavirusului SARS-CoV2, ci acest act instituie unele măsuri care motivează cetățenii să se vaccineze.”
Prin art. 5, alin. 2 din Codul Muncii este interzisă orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, discriminare prin asociere sau hărtuire la locul de muncă. Am adresat următoarele întrebari care au primit un răspuns comun: Este legal ca angajatorul privat să îi oblige pe angajați sau să îi constrângă prin amenințări, să se vaccineze? Dacă angajații din mediul privat sunt constrănși si amenințați de către angajator, că dacă nu se vor vaccina, vor fi încetate sau suspendate contractele individuale de muncă, unde se pot adresa acești angajați pentru a face sesizare?
I.T.M. București: „În privința discriminării, opinăm că raport cu dispozițiile Codului muncii, prevederile Legii nr.55/2020 coroborate cu dispozițiile Legii nr.136/2020, în situația în care angajatorul discriminează salariații în raport de opțiunea acestora de a se vaccina împotriva coronavirusului SARS-CoV2, pot deveni incidente prevederile O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, iar aplicarea și controlul respectării prevederilor acestui act normativ revine Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.”
Cu alte cuvinte, angajații care au fost discriminați la locul de muncă, se pot adresa Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării iar angajatorii care au recurs la aceste forme de hărțuire, pot fi sancționați conform legislației în vigoare.
În ultimele șase luni, ați primit sesizări în legătură cu angajatorii privați care își obligă salariații să se vaccineze?
I.T.M. București: „Referitor la sesizările în legătură cu constrângerea salariaților de a se vaccina, opinăm că aceste informații nu se regăsesc în lista documentelor care conțin informații de interes public, conform art. 5 alin. (1), lit. (f) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. În ceea ce privește Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19, inspectorii de muncă au ca atribuții verificarea respectării dispozițiilor art.5 alin. (1) lit. e și lit.f din acest act normativ „.
DOCUMENT:
Sursa: Cornelius Florin Stoica/ ActiveNews