Olanda a intrat duminică într-o nouă izoloare strictă din cauza temerilor legate de varianta Omicron a coronavirusului, iar ministrul britanic al sănătății nu a exclus posibilitatea unor restricții suplimentare, în timp ce Europa se pregătește pentru o creștere a numărului de infectări cu Covid-19 în perioada de sărbători, de obicei aglomerată, scrie CNN.
În Olanda, întâlnirie în interior vor fi acum limitate la maximum doi invitați pe gospodărie cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie, a anunțat sâmbătă premierul Mark Rutte. Acest număr este ușor extins în jurul Crăciunului și în ajunul Anului Nou, la patru invitați.
De asemenea, magazinele neesențiale, localurile de ospitalitate și instituțiile culturale vor fi închise, în timp ce școlile vor rămâne închise cel puțin până la 9 ianuarie.
Într-o apariție televizată, Mark Rutte Rutte a declarat că izolarea a fost „inevitabilă din cauza celui de-al cincilea val care vine spre noi cu varianta Omicron”, a relatat Reuters.
Dacă nu se va acționa acum, se va ajunge probabil la „o situație imposibil de gestionat în spitale”, a adăugat Rutte.
Țările de Jos se luptaseră deja cu un nou val de cazuri de Covid-19 înainte ca tulpina Omicron să ajungă pe coastele sale luna trecută. Unii experți prezic acum că aceasta va deveni varianta dominantă în țară înainte de sfârșitul anului.
În alte părți ale Europei, există un sentiment de teamă iminentă că, în ciuda lansării vaccinului, Crăciunul din acest an va semăna mult cu cel din 2020, deoarece Omicron se răspândește într-un ritm fenomenal în unele părți ale continentului.
În altă parte, Regatul Unit este în mijlocul unei alt val de infecții cu Omicron, iar secretarul pentru sănătate Sajid Javid a declarat, duminică, la BBC, că nu poate exclude noi restricții înainte de Crăciun.
Varianta Omicron reprezintă acum aproximativ 60% din cazurile de Covid-19 din Anglia, a mai spus Javid duminică pentru Sky News.
Javid a mai declarat că, deși încă nu se cunosc multe lucruri despre gravitatea Omicron, Marea Britanie știe că se confruntă cu „un tsunami de infecții în următoarele zile și săptămâni”.
„Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am mai văzut până acum și s-a dublat cam la fiecare două-trei zile. Ieri au fost raportate peste 90.000 de cazuri noi în Marea Britanie. Suntem extrem de încrezători că numărul de infecții – persoane cu boala, dar care nu au fost confirmate de un test – este semnificativ mai mare decât atât”, a scris Javid duminică.
Comentariile sale vin după ce primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat sâmbătă un „incident major” în capitală din cauza creșterii rapide a numărului de cazuri. Un „incident major” se referă la un eveniment care necesită aranjamente speciale între serviciile de urgență și autoritățile locale.
Khan a declarat duminică că noile restricții Covid-19 sunt „inevitabile”, în cadrul emisiunii Andrew Marr Show de la BBC.
În ultimele săptămâni, Marea Britanie a reintrodus unele măsuri – inclusiv purtarea măștii în majoritatea spațiilor publice închise și lucrul de acasă – în încercarea de a limita infecțiile, iar primarul Londrei, Sadiq, a anulat evenimentul de celebrare a Revelionului londonez din Trafalgar Square din cauza variantei Omicron.
Dar Khan a îndemnat guvernul să meargă mai departe. „Cred că dacă nu introducem noi restricții, mai devreme sau mai târziu, veți vedea și mai multe cazuri pozitive și, potențial, servicii publice precum NHS [serviciul de sănătate din Marea Britanie] pe punctul de a se prăbuși, dacă nu chiar de a se prăbuși”, a spus el.
Grupul științific pentru situații de urgență (SAGE) al guvernului a avertizat, de asemenea, că, dacă nu se introduc foarte curând noi măsuri împotriva coronavirusului, internările în spitale Covid-19 ar putea ajunge la 3.000 pe zi în Anglia, în cadrul unei reuniuni de joi.
Duminică, Germania a adăugat Marea Britanie pe lista sa de zone cu „variante de îngrijorare” – ceea ce înseamnă că doar cetățenii și rezidenții germani vor putea intra în țară din Marea Britanie.
Totodată, ministrul german al sănătății, Lauterbach, a cerut vaccinarea obligatorie a populației cât mai curând posibil:
„Omicron nu va fi ultima variantă și trebuie să dezvoltăm vaccinuri noi”, ceea ce poate dura ani de zile.
Pe întreg continentul, orașele anulează deja festivitățile de Anul Nou pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea numărului de cazuri.
Franța a anunțat vineri că evenimentele și adunările mari în aer liber vor fi interzise în ajunul Anului Nou, deoarece țara se confruntă cu al cincilea val de infecții, avertizând că Omicron va deveni varianta dominantă până la începutul anului 2022.
Danemarca a propus, de asemenea, închiderea cinematografelor și teatrelor și limitarea numărului de persoane din magazine în săptămâna dinaintea Crăciunului, în încercarea de a controla o creștere a numărului de cazuri.
Iar Roma se numără printre mai multe orașe italiene care au decis să anuleze festivitățile de Anul Nou din cauza îngrijorărilor legate de coronavirus, au anunțat joi autoritățile.
Sursa: Cătălin Vușcan / ActiveNews