Mulţi români, aflați în activitate, au avut parte de experiențe neplăcute din partea angajatorilor care nu le-au plătit contribuțiile lună de lună la stat.
Vestea bună de început de an este că patronii care reţin contribuțiile angajatorului din salariul brut, dar nu le plătesc la timp contribuțiile la stat, riscă până la cinci ani de închisoare. Iar cazurile de acest gen sunt tot mai multe unde angajații se trezesc cu restanţe care le pot afecta vechimea în muncă.
Legea va intra în vigoare din primăvară, mai precis, din 1 martie 2022, iar până atunci românii îşi pot verifica angajatorul dacă îi plăteşte lună de lună contribuțiile pe site-ul ANAF.
Important: Închisoare de la 1-5 ani sau amendă pentru angajatorii care nu respectă legea
Mai precis, guvernul vrea să reincrimineze reținerea și neplata contribuțiilor sociale și să aplice închisoare de la 1-5 ani sau amendă pentru angajatorii care utilizează această practică, de a reţine angajatului din salariul brut impozitul pe venit şi contribuţiile la pensie şi sănătate, dar care nu plătesc aceste sume către stat, unde trebuie să ajungă.
Angajaţii pot verifica dacă li se plăteşte contribuţiile, accesând site-ul ANAF la categoria Restanţe.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în T4 2020, conform legislaţiei în vigoare. Lista apare în fiecare trimestru şi poate fi consultată pe site-ul instituției.
Ce arată ordonanța: Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor, arată în actul normativ discutat în prezent de Guvern.
Închisoare până la cinci ani pentru patronii care nu plătesc angajaţilor, în 60 de zile:
– Contribuția de asigurări sociale
– Contribuția de asigurări sociale de sănătate
– Impozit pe venitul din dividende
Cu privire la plata contribuției la pensii
Toţi salariaţii din România îşi pot crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla dacă au contribuţiile la zi şi ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat.
Pe lângă cererile de pensionare, contribuabilii activi pot obţine informaţii privind datele din carnetele de muncă stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001 informaţii din declaraţiile D112 depuse de angajatori informaţii referitoare la viramentele la PILON II de pensii private informaţii referitoare la pensia comunitară informaţii referitoare la debitele din executare silită informaţii referitoare la fişa financiară.
Sursa: evz.ro