Ministerul Sănătății a modificat planul de măsuri epidemiologice, permițând bolnavilor Covid să iasă din carantină și să meargă la spital pentru evaluare, fără a mai apela serviciul 112. Vestea proastă este însă că accesul la antivirale și la anticorpi monoclonali va fi în continuare sever restricționat.
Un blocaj din circuitul pacientului Covid, pe care l-am semnalat în repetate rânduri, a fost, în sfârșit, rezolvat. Ministerul Sănătății a decis să permită bolnavilor Covid să părăsească domiciliul pe cont propriu pentru a merge la evaluare și a primi medicația necesară.
Totodată, testarea persoanelor simptomatice va putea fi făcută la medicul de familie, la farmacii, la laboratoare, la camera de gardă a Unităților de Primiri Urgențe din spitale, precum și prin apelarea serviciului 112. Potrivit noului plan de măsuri epidemiologice, pacienții care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice ușoare sau medii de Covid-19 și care au factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare, lista acestor centre urmând a fi publicată pe site-urile DSP-urilor.
După evaluare, se va decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de anticorpi monoclonali neutralizanți și dacă necesită internare de zi sau continuă. În cazul în care există contraindicații/refuz/ indisponibilitate a anticorpilor monoclonali neutralizanți, pacienților li se pot prescrie antivirale eficiente în Covid-19 cu administrare orală. Antiviralele cu administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții: pacientul este de acord; se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii); sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluarea corespunzătoare pentru excluderea contraindicațiilor: clinică, biologică, imagistică; continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului și ulterior, până la vindecare.
Internările, doar în cazurile grave
Internările în spital se vor putea face doar în cazul pacienților care prezintă semne de agravare legate de infecția cu SARS-CoV-2 sau nu prezintă semne de agravare legate de infecția SARS-CoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu. Totodată, internarea se recomandă și în cazul pacienților care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de Covid-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau au sepsis/șoc septic (cu stare critică).
Excepție vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat în scris, în pofida informării privind riscurile evolutive. Pacienții care nu au manifestări severe determinate de Covid-19, dar care au alte afecțiuni care impun asistență spitalicească din cauza imposibilității acestora de a fi tratați și monitorizați eficient la domiciliu vor fi și ei direcționați către spital. Toate internările se vor face doar prin intermediul serviciului 112.
Perioada de spitalizare poate fi redusă
Pacienții pot fi externați cu statutul de vindecat sau atunci când medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice și paraclinice, cu recomandarea de izolare la domiciliu sau la locația declarată de persoană pentru o perioadă stabilită de medicul curant. Pacienții cărora li s-a recomandat izolarea sunt declarați vindecați de către medicul de familie, la încheierea perioadei de izolare recomandate. În situația în care acești pacienți nu au medic de familie, vindecarea va fi declarată la terminarea perioadei de izolare de către medicul curant care a tratat cazul respectiv. În situația în care pacientul este declarat vindecat la externare, unitatea sanitară unde a fost tratat pacientul are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în decurs de 24 de ore de la externare.
Sursa: Ziarul National