Actualitate, Politic, Social

Zegrean: ”CCR nu este în subordinea Curții Europene de Justiție”

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a criticat virulent decizia Curții Europene de Justiție care stabilea că dreptul european are prioritate în fața dreptului național. Acesta susține că CCR nu este în subordinea Curții Europene și că, atâta vreme cât nu există o constituție a Uniunii Europene, Constituția României primează.

Decizia controversată a Curții Europene de Justiție, într-un proces din instanțele românești, care a spulberat Constituția României, a produs reacții extrem de dure în țară. Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a arătat foarte clar că instituția pe care a condus-o nu este subordonată Curții Europene de Justiție și că România este un stat suveran.

”Noi avem scris în Constituție că ne obligăm să respectăm tratatele întocmai. Legislația noastră este pusă în acord cu legislația europeană. Ce vor ei acum este ca și Curtea Constituțională a României să asculte de ei. Aici nu se mai potrivește cu ce vor ei, pentru că noi suntem, totuși, un stat suveran, nu am renunțat la constituție, iar Uniunea Europeană nu are încă o constituție. Atunci când va avea, și Constituția României va fi pusă în acord cu Constituția Europeană.

Nu poate să spună Curtea Europeană de Justiție că judecătorul român nu este obligat să respecte deciziile Curții Constituționale a României, pentru că însăși Constituția spune că deciziile sunt general obligatorii de la data intrării lor în vigoare.

Și președintele țării, al Senatului sau al Camerei Deputaților și oricine este obligat să respecte aceste decizii, cu atât mai mult judecătorii. Problema asta vine din faptul că sunt curți constituționale care se adresează mereu Curții Europene de Justiție cu întrebări preliminarii, dar Curtea Constituțională a României s-a adresat doar de două ori și cred că de acolo li se trage lor supărarea pe noi.

Dar nu suntem singurii care nu apelăm la ei”, ne-a declarat Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României.

”Asta înseamnă desființarea CCR”

Nu este în regulă ca cei de la Curtea Europeană de Justiție să spună că judecătorii nu pot fi trași la răspundere dacă nu respectă hotărârile CCR, pentru că asta înseamnă că CCR este desființată, susține Augustin Zegrean. Acesta arată că este grav ceea ce spun cei de la Curtea Europeană, dar grav pentru ei, având în vedere că nu au puterea de a decide în astfel de probleme constituționale.

”Curtea Constituțională a României nu face parte din sistemul instanțelor judecătorești, este independentă de orice altă instituție a statului. Iar faptul că deciziile CCR sunt general obligatorii nu prea este agreat, și președintele a fost de multe ori supărat și a ripostat față de deciziile CCR, dar astea sunt regulile și este bine că sunt așa. Deci Curtea Europeană de Justiție ar fi bine să-și vadă de treaba ei. Judecătorii români nu sunt obligați să respecte deciziile Curții Europene de Justiție.

Iar dacă răspunsul contravine Constituției României înseamnă că nu este în regulă. Și apoi cine stabilește dacă are dreptate Curtea Constituțională a României sau Curtea Europeană de Justiție? Că nu mai există nimic deasupra lor. Sunt instituții paralele, nu au nicio treabă una cu alta.

În general curțile constituționale europene comunică între ele, prin intermediul Comisiei de la Veneția. Curtea Europeană de Justiție nu se încadrează nicăieri, pentru că nu au subordonați și cred că asta îi deranjează”, ne spune fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

”România nu este o instituție a Uniunii Europene”

În fapt, acesta consideră că instituția europeană este sortită pieirii, având în vedere că cetățeanul european nu se poate adresa Curții Europene de Justiție, decât dacă un drept este încălcat de o instituție a Uniunii Europene sau dacă se plânge împotriva unei legi europene.

”România nu este o instituție a Uniunii Europene, iar Curtea Constituțională a României nu este subordonată Curții Europene de Justiție. Parlamentul este obligat să pună în acord legislația cu cea europeană, dar nu CCR”, ne-a mai precizat Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României.

 

 

Sursa: Claudia Marcu /Ziarul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile