Ultima opincăreasă din România promovează Mănăstirea Izbuc
La prima Liturghie din această lună, la Mănăstirea Izbuc a fost prezentă și ultima opincăreasă din țară, Floarea Cosmii din Runcu Salvii, județul Bistrița-Năsăud.
Printre pelerinii veniți la mănăstire din mai multe zone ale țării, a fost prezent și prof. Dănilă Filipoi, interpret de muzică populară din localitatea Șanț, jud. Bistrița-Năsăud.
„Acesta a compus, în urmă cu 10 ani, la Mănăstirea Izbuc, priceasna «La Tine vin Măicuță, la Tine vin cu dor, la Sfânta Ta icoană, la sfântul Tău izvor…», împreună cu vestita opincăreasă Floarea Cosmii din Runcu Salvii, jud. Bistrița Năsăud. Pentru promovarea Mănăstirii Izbuc, dar și pentru donațiile făcute noii biserici, le-am înmânat «Diplome de apreciere» din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Epicopul Oradiei”, spune starețul Mănăstirii, arhimandritul Mihail Tărău.
„A fost o zi plină de bucurii duhovnicești, din care s-au împărtășit toți cei prezenți. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Următorul maslu la Mănăstirea Izbuc va fi în data de 7 martie 2021, prima duminică din lună”, a adăugat starețul Mănăstirii Izbuc.
Floarea Cosmii, cunoscută ca fiind ultima opincăreasă din țară, afirma că, împreună cu soțul său, a făcut vagoane de opinci, cât să încalțe mai mult de o jumătate de țară. Aceasta cu toate că a avut vaci și pământ, motiv pentru care ar fi putut să nu lucreze nimic. Pasiunea pentru realizarea opincilor i-a adus și satisfacțiile cele mai mari, mărturisind că „din opinci am câştigat destul”.
„Mai demult erau 40 de opincari şi toţi vindeau, că toată lumea umbla încălţată cu opinci. Au murit toţi opincarii. Am rămas numai eu. Nu mă lăs de ele”, declară Floarea Cosmii, care a mărturisit pentru TimpOnline.ro că nu îi plac pantofii.
Umblă cu ei în traistă , dar preferă să se încalțe tot cu opinci, fiindcă „opinca îi talpa ţării și nu trebuie să o dăm uitării. Cât trăiesc eu, tot o să fac opinci. Îs comode. În cizme de cauciuc li se umflă picioarele la oameni. Astea-s mai trainice. Ia omul o pereche de opinici, un ciorap de lână şi toată iarna umblă cu ele, îs călduțe”.
sursa: bihon.ro