Românii care importă petrol, gaze, cărbune sau combustibil nuclear din Federația Rusă vor fi pedepsiți cu închisoare de la 2 la 7 ani, se prevede într-un proiect de lege al parlamentarilor USR. Aceștia susțin că interzicerea importurilor, chiar dacă va afecta economia, va aduce mari beneficii pentru mediu, datorită scăderii emisiilor de CO2.
Rămași cu lacrimi în ochi de la discursul lui Zelenski din Parlamentul României, sau ce s-a auzit din el, deputații USR au decis să emită un proiect de lege prin care să interzică în totalitate importurile de petrol, gaze, cărbune sau combustibil nuclear din Federația Rusă, pentru a pune pe butuci economia invadatorilor de la Moscova.
Cel mai aspru pedepsiți pentru astfel de fapte vor fi importatorii persoane fizice, care aduc aceste produse în găleată sau în geamantane și care riscă închisoare între 2 și 7 ani și interzicerea unor drepturi. Pentru persoanele juridice sancțiunile vor consta în amenzi penale, între 500.000 de lei și 2.000.000 de lei, tentativa fiind și ea pedepsită, dar încă nu s-au decis cum. În ecuația interdicțiilor și pedepselor a fost băgată și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), care, potrivit proiectului de lege userist, va putea să dispună suspendarea temporară a activităţii agenţilor economici care importă asemenea produse din Federația Rusă, pentru un interval de până la 6 luni.
Dacă încălcările privind interdicția importurilor se repetă în cazul agenților economici și dacă valoarea bunurilor sau a mărfurilor care fac obiectul importurilor sau achiziţiilor intracomunitare depăşeşte cifra de 5 milioane de lei, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale poate solicita dizolvarea agenţilor economici în cauză.
Efectele legii, până la încarcerarea lui Putin
Userișii care au inițiat proiectul de act normativ vor ca efectele acestei legi să opereze pe întreaga durată a invaziei declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistiţiu care să consfinţească integritatea teritorială a Ucrainei.
Mai mult, legea ar continua să rămână în vigoare până când se vor achita banii pentru prejudiciile suferite de ţara invadată și până când Federaţia Rusă va colabora cu organismele naţionale şi internaţionale competente pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de crime de război sau crime împotriva umanităţii. În acest caz, dat fiind faptul că Vladimir Putin a fost acuzat în mod direct de crime de război, importurile vor fi interzise până la încarcerarea președintelui rus. Inițiatorii proiectului legislativ susțin că, potrivit studiilor academice, interzicerea importurilor de combustibili fosili din Rusia ar avea asupra creşterii economice a UE un impact care ar corespunde unor pierderi estimate la mai puţin de 3 % din PIB, în timp ce pierderile potenţiale pentru economia rusă pentru aceeaşi perioadă de referinţă s-ar ridica la 30% din PIB, de aceea măsura ar avea un rol esenţial în stoparea agresiunii ruseşti.
Nu mai consumăm, nu mai poluăm
Totodată, deputații useriși, invocând un studiu realizat de cercetătorii de la mai multe universităţi europene şi publicat în data de 9 martie 2022, susțin că, deşi nu dețin cifre exacte care să se refere în mod exclusiv la România, în timp ce impactul pe termen scurt al restricţionării exporturilor de combustibili fosili din Rusia asupra veniturilor reale ale gospodăriilor din UE ar fi unul relevant, costul pe termen lung ar fi mai modest şi ar fi compensat de beneficii suplimentare considerabile pentru mediul înconjurător.
”Autorii studiului consideră că o astfel de mişcare are beneficii substanţiale pentru mediu, astfel că emisiile de C02 ar scădea cu 3,1 % în 2022, iar reducerea ar ajunge la 5,5 % în 2030”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ al USR.
Sursa: Claudia Marcu/ Ziarul National