Recunoscând legitimitatea atacurilor Ucrainei împotriva instalațiilor militare de pe teritoriul Rusiei, Londra a justificat atacurile aeriene împotriva lanțurilor de logistică dintr-o serie de țări NATO care furnizează arme Kievului. Polonia și România sunt primele care o cer, scrie publicația Pravda, într-un articol intitulat Polonia și România, primii candidați pentru lovituri cu rachete Caliber.
James Heappey, subsecretarul de stat al Forțelor Armate al Regatului Unit, a declarat pentru Times Radio că Ucraina are dreptul legal de a lovi instalațiile militare de pe teritoriul Rusiei pentru a perturba logistica Forțelor Armate Ruse, continuă articolul.
Este „complet legitim ca Ucraina să vizeze în profunzimea Rusiei pentru a perturba logistica care, dacă nu ar fi perturbată, ar contribui direct la moarte și carnagiu pe pământul ucrainean”, a spus Heappey, îl citează publicația rusă.
Comentând această declarație, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus că, pentru a perturba logistica militară, Rusia ar putea lovi ținte militare pe teritoriul mai multor țări NATO care furnizează arme regimului de la Kiev.
„Avem înțelegerea corectă aici? La urma urmei, duce direct la morți și vărsări de sânge pe teritoriul ucrainean. Din câte am înțeles, Marea Britanie este una dintre acele țări”, a clarificat Zakharova pe canalul ei Telegram.
De fiecare dată când vând arme Ucrainei, țările europene se tem că vor deveni parte la acțiunile militare și la „mânia lui Putin”, mai scrie Pravda. Șefa Ministerului german de Externe, Annalena Baerbock, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această chestiune.
„Noi, cei de la guvern, suntem uniți în a spune că nu vom deveni o parte a conflictului”, a spus ea în timpul unei conferințe de presă din 20 aprilie.
Ungaria împărtășește un alt punct de vedere, subliniază publicația rusă. Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a declarat în timpul unei vizite în Kosovo că Ungaria nu intenționează să furnizeze arme letale Ucrainei. În plus, Ungaria nu le permite tranzitul către Kiev, întrucât „ar putea deveni ținte pentru acțiuni militare ostile”.
„Nu ne implicăm în acest război”, a explicat ministrul.
De altfel, un grup de persoane publice germane i-a scris o scrisoare deschisă cancelarului german Olaf Scholz, cerând încetarea transporturilor de arme către Ucraina, deoarece acest lucru „trage Germania în război”, mai susține Pravda.
„Prin furnizarea de arme, Germania și alte țări NATO s-au devenit de facto parte a războiului. Ucraina a devenit astfel un câmp de luptă într-un conflict dintre NATO și Rusia din cauza regulilor de securitate din Europa care a escaladat de ani de zile”, se arată în scrisoare, conform sursei citate.
Țintele principale pentru rachetele Caliber
Furnizorii activi de arme letale pentru regimul nazist de la Kiev sunt, conform Pravda:
Republica Cehă,
Polonia,
Slovenia,
Turcia,
Germania,
STATELE UNITE ALE AMERICII.
Mulți fac acest lucru neoficial, de ex. Bulgaria.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că este puțin probabil ca negocierile privind Ucraina să fie eficiente dacă Kievul va continua să primească transporturi de arme din alte țări. În Statele Unite, sursele CNN descriu livrările de arme către Ucraina drept o investiție în neutralizarea armatei și marinei Rusiei pentru un deceniu următor. Declarațiile recente ale șefului Pentagonului, Lloyd Austin, despre intenția sa de a „slăbi Rusia” prin ajutorul militar acordat Ucrainei, amintesc cinic de faptul că NATO este o organizație agresivă care vizează Rusia în primul rând.
Unde poate Rusia să lovească logistica și facilitățile militare occidentale?, se încheie articolul.
Sursa: Cotidianul,.ro