Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE, ce include un embargo asupra petrolului rusesc. Ministrul de Externe, Péter Szijjartó, a transmis că Budapesta nu a primit nicio nouă propunere serioasă din partea Comisiei Europene cu privire la sancțiunile petroliere împotriva Rusiei.
Cu alte cuvinte, vizita președintelui Comisiei la Budapesta, la începutul acestei luni, a fost nimic mai mult decât o plimbare de primăvară pentru liderul de la Bruxelles, arată și Reuters.
Ungaria respinge embargoul UE asupra petrolului rusesc
Budapesta a declarat că bani de la UE pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc. Guvernul Orban a estimat luni, 16 mai, costul sistării achiziţiilor de petrol rusesc între 15 şi 18 miliarde de euro!
Pe măsură ce, în cadrul Uniunii Europene, creşte nemulţumirea faţă de refuzul Budapestei de a aproba embargoul asupra petrolului rusesc, Viktor Orban, care s-a apropiat în ultimii ani de Vladimir Putin, a reamintit că „ameninţarea securităţii energetice” a Ungariei rămâne „o linie roşie” care nu trebuie depăşită, potrivit Reuters.
Lamentări la nivel înalt: „UE, ținută ostatică de Ungaria”
„Nu putem distruge industrii întregi şi opri funcţionarea unor afaceri întregi şi să lăsăm fără lucru milioane de oameni”, a insistat și europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, potrivit căruia decizia privind instituirea unui embargo a fost luată pripit şi sancţiunile „ne-ar afecta pe noi mai mult decât le-ar face rău ruşilor pe care vrem să-i sancţionăm”.
Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice luni asupra Ungaria pentru a-și ridica vetoul împotriva unui embargo pentru petrolul rusesc, Lituania afirmând că blocul este „ținut ostatic de un stat membru”.
Sursa: national.ro