Ministerul Sănătății nu a acceptat să-și asume responsabilitatea administrării vaccinurilor expirate și a cerut companiei Pfizer să trimită, odată cu transportul dozelor ieșite din termenul de valabilitate, o scrisoare de informare către medici. Astfel, am aflat că aprobarea pentru administrarea dozelor expirate a fost dată de Comisia Europeană și că toate vaccinurile fabricate înainte de luna aprilie 2022 sunt expirate sau urmează să expire.
Deși nu a mai existat cerere pe piață, compania Pfizer a continuat să fabrice vaccinuri Covid în exces, bazându-se pe comenzile ferme asumate de Comisia Europeană, printr-un contract păgubos, vârât pe gât țărilor membre. Problemele au apărut însă destul de repede, dat fiind că termenul de valabilitate al acestui produs destul de instabil era foarte redus.
Soluția în acest caz a fost pixul, cu ajutorul căruia s-au prelungit și re-prelungit termenele. Producătorii vaccinului Pfizer au trimis o adresă Agenției Naționale a Medicamentului, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, în care au informat autoritățile române în legătură cu aprobarea, în data de 4 aprilie 2022, de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a variației cu privire la prelungirea perioadei de valabilitate de la 9 luni la 12 luni a vaccinurilor anti-Covid Pfizer.
Totodată, producătorii au cerut Ministerului Sănătății să transmită o scrisoare de informare către profesioniștii din domeniul sănătății, trimițând și un plan de comunicare a acesteia. Scrisoarea de informare era însă destul de ambiguă, mai ales că EMA agrease, în cadrul procedurii, și posibilitatea extinderii retroactive a perioadei de valabilitate pentru seriile fabricate anterior datei de 4 aprilie. Astfel, Ministerul Sănătății, prin Agenția Națională a Medicamentului, a cerut Pfizer să transmită scrisori de informare către medici împreună cu vaccinurile ale căror perioadă de valabilitate este modificată, de fiecare dată când se face un asemenea transport. Ce înseamnă acest lucru? Că vaccinurile sosesc în România deja expirate.
Prelungiri retroactive
Potrivit primei scrisori de informare emisă de producătorii vaccinului Pfizer, Comisia Europeană (?) a aprobat, în 24 martie 2022, o nouă perioadă de valabilitate pentru acesta, care a fost prelungită de la 9 luni, la 12 luni.
”Această prelungire de 3 luni se aplică flacoanelor fabricare după data acestei aprobări. Suplimentar, această prelungire a perioadei de valabilitate cu 3 luni sau 6 luni poate fi aplicată retroactiv flacoanelor fabricate înainte de această aprobare. Cutiile cu data de expirare imprimată pe etichetă începând cu luna martie 2022 până în luna mai 2022 pot rămâne în uz timp de 6 luni după data imprimată (pentru a reflecta prelungirea combinată a perioadei de valabilitate de 9 și 12 luni). Cutiile cu data de expirare imprimată pe etichetă începând cu luna august 2022 până în luna decembrie 2022 pot rămâne în uz timp de 3 luni după data imprimată”, se arată în prima scrisoare adresată medicilor de către producătorii vaccinului Pfizer. Totodată, producătorii au făcut precizarea că toate flacoanele cu data de expirare din luna aprilie 2023 și după această dată vor reflecta deja perioada de valabilitate de 12 luni.
Dozele pentru copii cu vârste între 5 și 11 ani, expirate și ele
Potrivit Pfizer, vaccinurile pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care au data de expirare în martie 2022 vor putea fi folosite până în septembrie 2022, cele care au expirat în aprilie 2022 vor fi valabile până în octombrie 2022, cele care expiră în lunile mai și august pot fi administrate până în noiembrie 2022, iar cele care expiră în septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2022, vor putea fi utilizate până în decembrie, ianuarie 2023, februarie 2023, respectiv, martie 2023. O avertizare ciudată a celor de la Pfizer este aceea că dozele pentru copiii între 5 și 11 ani nu pot fi utilizate la copii cu vârste de 12 ani și peste. În cea de-a doua scrisoare, Pfizer invocă noua prelungire a perioadei de valabilitate de la 9 luni la 12 luni, aprobată tot de Comisia Europeană în data de 4 aprilie 2022, care și ea va fi aplicată retroactiv.
Sursa: Claudia Marcu / Ziarul National