Asasinarea primului ministru Barbu Catargiu
La data de 8 iunie 1862, a fost asasinat Barbu Catargiu, prim-ministru al Principatelor Unite ale Moldovei şi Țării Românești, șeful primului guvern instituit de Alexandru Ioan Cuza.
Barbu Catargiu a fost o personalitate de seamă a grupării politice conservatoare, devenind la data de 22 ianuarie 1862, întâiul prim-ministru al guvernului unic după recunoașterea Unirii Principatelor Române de către Marile Puteri europene.
Însă la data de 8 iunie 1862 Barbu Catargiu este asasinat sub clopotnița de pe Dealul Mitropoliei din București, acest asasinat stârnind un imens scandal în epocă prin implicațiile sale politice, dar și prin misterul referitor la această crimă, mister care nu a fost elucidat nici până în ziua de astăzi.
Trebuie amintit că la mijlocul lunii mai a anului 1862 Barbu Catargiu a prezentat Parlamentului un proiect de lege agrară ce a făcut ca împotriva lui să se ridice întreaga opoziție liberală. Si cum majoritatea Adunării era constituită din mari proprietari, care susțineau proiectul prezentat de Catargiu, mulți dintre liberali au demisionat, însă a rămas în Parlament, înfruntând cu vehemență varianta conservatoare, Mihail Kogălniceanu , care a folosit din plin resursele artei sale oratorice şi a expus toate aspectele problemei agrare, căutând să trezească interes şi compasiune pentru ţărănime.
Numai că soarta acesteia era ca şi pecetluită, deoarece majoritatea conservatoare a Adunării nu era dispusă să cedeze în intențiile ei.
Dându-şi seama că legea va fi totuși votată de Parlament, opoziția începe o violentă campanie în presă şi organizează adunări publice cu scopul de a submina puterea politică a conservatorilor şi de a zădărnici înfăptuirea reformei agrare în spiritul preconizat de guvernul lui Barbu Catargiu.
Numai că Guvernul şi Parlamentul au trecut însă la contramăsuri extinzând cenzura presei, luând în același timp măsuri pentru zădărnicirea adunărilor publice. S-a creat astfel o atmosferă politică încordată, fiecare dintre cele două tabere fiind decise să acționeze în favoarea sa, iar acesta este fundalul sumbru pe care se va consuma episodul tragic de pe dealul Mitropoliei. După cum am mai spus Barbu Catargiu a fost asasinat în ziua de 8 iunie 1862 pe când se întorcea la sediul Consiliului de miniştri, în trăsura în care se mai afla și prefectul poliției Capitalei, Nicolae Bibescu.
Astfel, în momentul când trăsura ajuns sub clopotnița de la Mitropolie s-au auzit două focuri de armă iar un glonte l-a lovit pe Barbu Catargiu în cap, omorându-l pe loc, iar altul a trecut pe la urechea lui Bibescu, care de-abia după vreo sută de pași a reușit să oprească caii speriați. Vestea asasinatului s-a risipit cu rapiditate în capitală şi a fost transmisă îndată în toată țara, iar domnitorul, înștiințat de Nicolae Bibescu, a aflat consternat că asasinul reușise să dispară.
De altfel autorul asasinatului nu a fost cunoscut niciodată, iar în pofida numeroaselor scenarii şi supoziții, misterul ce a învăluit această odioasă crimă rămâne în continuare neelucidat, iar uciderea lui Barbu Catargiu rămâne primul asasinat politic din istoria modernă a României.
Sursa: Lecția de istorie