Măsurile anti-Covid-19 și teste PCR impuse în China au un cost ecologic uriaș, după cum o demonstrează acumularea de deșeuri medicale.
În fiecare zi, în China, agenți îmbrăcați în costume complete introduc sute de milioane de tampoane de unică folosință în gât pentru teste PCR pe scară largă. Problema este că aceste operațiuni generează o cantitate uriașă de deșeuri medicale.
„Problemele sunt deja uriașe și vor continua să se agraveze”
Cu strategia zero Covid, gigantul asiatic este ultima mare economie care vrea să prevină cu orice preț infecțiile, oficial pentru a nu-și copleși spitalele în fața ratelor scăzute de vaccinare în rândul persoanelor în vârstă.
În arsenalul său anti-coronavirus: carantină obligatorie, izolări localizate și, prin urmare, controale masive, care au devenit aproape zilnice în unele locuri. De la Beijing la Shanghai, trecând prin Shenzhen, „Silicon Valley-ul chinezesc”, unde se află numeroase companii de tehnologie, orașele sunt acum presărate cu mici prefabricate sau corturi care oferă teste PCR gratuite.
Sute de milioane de persoane trebuie să fie testate la fiecare trei sau două zile, sau chiar zilnic. Aceste teste PCR, care generează o masă uriașă de deșeuri medicale, reprezintă o povară economică tot mai mare pentru autoritățile locale deja puternic îndatorate.
„Cantitatea de deșeuri medicale care este generată zilnic este de o amploare aproape fără precedent în istoria omenirii”, a declarat Yifei Li, expert în mediu la Universitatea New York din Shanghai. „Problemele sunt deja uriașe și vor continua să se agraveze”, a declarat el.
Utilizarea pe scară largă a testelor PCR reprezintă o nouă provocare pentru mediu. Pentru fiecare câteva zeci de cazuri pozitive depistate în fiecare zi în China, sute de milioane de persoane vor fi fost examinate și o cantitate uriașă de tuburi, tampoane, ambalaje și costume vor fi folosite. Dacă nu sunt eliminate în mod corespunzător, aceste deșeuri medicale pot contamina solul și cursurile de apă, scrie Le Figaro.
Nu sunt disponibile date la nivel național, dar autoritățile din Shanghai au declarat luna trecută că 68.500 de tone de deșeuri medicale au fost produse în timpul izolării orașului între jumătatea lunii martie și începutul lunii iunie. Aceasta este de șase ori mai mare decât cantitatea zilnică normală.
„Nu sunt sigur că zonele rurale sunt cu adevărat capabile să facă față unei creșteri semnificative a deșeurilor medicale”, a declarat Yanzhong Huang, expert în sănătate publică la Council on Foreign Relations, un think-tank american.
Potrivit estimărilor analiștilor de la Nomura Bank de luna trecută, introducerea testelor periodice și obligatorii în întreaga China ar putea costa între 0,9% și 2,3% din PIB-ul țării.
Sursa: national.ro