Prețurile de consum din zona euro au crescut în iunie cu 8,6% în termeni anuali, după ce în mai au crescut cu 8,1%. Acest lucru este evidențiat de datele preliminare ale Oficiului de Statistică al Uniunii Europene. Este cea mai mare cifră din istoria calculelor.
Analiștii intervievați de Trading Economics au estimat, în medie, o creștere a prețurilor de consum în această lună cu 8,4%.
Inflația este de peste patru ori mai mare decât ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE). Acest lucru ar putea deveni un argument în plus în favoarea majorării ratelor dobânzii cheie în zona euro. Următoarea ședință a BCE va avea loc la 21 iulie.
Inflația ridicată se datorează în principal creșterii continue a prețurilor la energie, care au ajuns la 41,9% în termeni anuali, după ce în luna mai au crescut cu 39,1%. Această tendință ar putea continua pe fondul embargoului parțial asupra livrărilor de petrol rusesc convenit de țările UE.
Alimentele, alcoolul și tutunul s-au scumpit cu 8,9% luna trecută față de 7,5% luna precedentă, iar bunurile industriale – cu 4,3% față de 4,2%. Și doar creșterea costului serviciilor a încetinit ușor la 3,4%, de la 3,5% în mai, la 3,4%.
Prețurile fără alimente și energie (indicele CPI Core) au crescut cu 3,7% în termeni anuali în iunie, după ce în luna precedentă au crescut cu 3,8%. Economiștii se așteptau în medie la o creștere de 3,9%.
Sursa: stiripesurse.ro