Accidentele în urma folosirii lămpilor cu raze ultraviolete sunt tot mai frecvente în școli. Metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în unitățile de învățământ. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) nu este de acord cu această formă de igienizare.
Ce transmite INSP?
„Întrucât accidentele survenite utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă, de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție. Utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafetelor din încăperi”, arată reprezentanții INSP, într-un comunicat de presă.
Potrivit specialiștilor și comunicatorilor INSP, punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie făcută de către persoane calificate. În timpul funcționării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere. În caz contrar, persoanele expuse pot avea reacții la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign).
Accidente produse cu lampa UV
Săptămâna trecută, 14 elevi de clasa a IV-a și învățătoarea lor au avut afecțiuni oculare și de piele, grave. Trei dintre ei au ajuns la spital. Incidentul s-a produs la Liceul „Emil Racoviţă” din Galaţi, unde elevii şi învăţătoarea de la Şcoala Gimnazială nr. 13 fac cursuri pe perioada în care şcoala lor este în renovare.