Actualitate, Cultural

1 Martie. Sărbătoare românească plină de TRADIȚII ȘI OBICEIURI. Legende și mituri

Conform legendelor străvechi și miturilor populare din tradiția românească, primele zile ale lunii Martie mai sunt numite și Babe sau „Zilele Babei Dochia”. Acest obicei este legat de venirea primăverii și renașterea naturii. Simbolul primăverii este un fir alb și altul roșu, împletit și legat sub forma unei funde. Se poartă în piept și face trecerea dintre iarnă spre primăvară.

În calendarul vechi, 1 Martie marca începutul unui Nou An. Mărțișorul, o podoabă de mici dimensiuni cu șnur alb-roșu, a fost creat cu rol de talisman menit să poarte noroc și să însoțească urările de dragoste, sănătate, bucurie și bunăstare. Încă de pe timpul romanilor, venirea primăverii era un prilej de cinstire a zeului Marte, stăpânul forțelor naturii și al agriculturii.

Între zilele de 1-9 martie, fiecare femeie trebuie să își aleagă o zi, o babă, iar în funcție de vremea de pe timpul zilei, va afla cum va fi vremea în tot anul pentru ea.

Tradiția spune că zilele sunt alese astfel, deoarece începutul lunii martie este cel mai schimbător din punct de vedere al vremii.

 

Mituri și magii

 

Tradiția de a alege Babele a apărut în „mitul Babei Dochia”, unul dintre cele mai vechi mituri din cultura românească. Se spune că Baba Dochia și-ar fi luat numele de la Sfânta Muceniță Evdochia, sărbătorită de biserică pe data de 1 martie.

 

Legenda spune că Baba Dochia este de fapt întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite. Moartea babei pe data de 9 martie se consideră a fi granița dintre iarnă și primăvară.

 

Baba Dochia este reprezentată urcând muntele alături de o turmă de oi. Aceasta avea pe ea 9 cojoace, dându-și jos pe rând tot câte unul pe măsură ce înainta.

 

Superstiții de început de martie

Potrivit tradiției, în perioada 1-9 martie, fiecare femeie trebuie să-și aleagă o babă. Data se calculează în funcție de ziua de naștere. Un exemplu în acest sens este „17”. 1+7=8. Astfel, femeile născute în data de 17 au baba cu numărul 8.

 

Baba de Martie se poate alege și în orice zi la întâmplare în perioada 1-9 martie, însă trebuie să te decizi la această zi din timp. În funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă de Babă, vei ști cum îți va merge tot anul.

 

Se spune că dacă afară este frig și întunecat, vei avea un an mai greu, cu supărări și lacrimi; în schimb dacă afară este cald și soare, vei avea un an fără obstacole, cu fericire și noroc. Potrivit tradiției, se spune că dacă ninge sau plouă în ziua Babei acesta este un semn de bogăție.

 

Tradiții și obiceiuri

 

În Maramureș, Zilele Babei durează 12 zile. În primele zile ale lunii martie se bate la uși, pentru ca iarna să plece din case, în timp ce în alte zone ale țării se bate pământul cu un ciomag pentru a alunga frigul.

În Ardeal, Zilele Babei se mai numesc și “Vântoasele”, din cauza vremii schimbătoare.

În trecut, ziua Babei Dochia era respectată cu sfințenie pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat.

 

 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile