Extrem de dependentă de gazul rusesc, Germania suferă foarte mult din cauza crizei gazelor din Rusia. În încercarea de a economisi energie, orașul Hanovra a decis ca apa caldă să nu mai fie disponibilă pentru spălarea mâinilor în clădirile publice, dar nici la dușurile de la piscine și săli de sport.
De asemenea, la Hanovra, clădirile publice nu vor avea încălzire din luna aprilie până la sfârșitul lunii septembrie a fiecărui an, iar temperaturile din încăperi vor fi limitate la maximum 20 grade Celsius, cu unele excepții.
Hanovra închide căldura și apa caldă
Orașul interzice, de asemenea, aparatele de aer condiționat portabile, caloriferele și radiatoarele, potrivit The Sun.
De asemenea, fântânile publice vor fi oprite pentru a economisi energie, iar clădirile importante, cum ar fi Primăria și muzeele, nu vor fi iluminate pe timp de noapte.
Primarul din Hanovra, Belit Onay, a declarat că obiectivul este de a reduce consumul de energie al orașului cu 15 la sută, dată fiind „penuria iminentă de gaz”, ceea ce reprezintă o provocare serioasă pentru marile orașe.
UE vrea să reducă dependența de gazul rusesc
De altfel, Agenţia Internaţionale a Energiei (IEA) a emis câteva recomandări pentru consumatorii din UE care vor să-şi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi micşoreze facturile.
Într-un ghid lansat în luna aprilie împreună cu Comisia Europeană, AIE, cu sediul la Paris, le recomandă europenilor să lucreze de acasă acolo unde este posibil, să folosească la comun mașinile, să evite să conducă duminica în marile orașe și să folosească bicicleta, transportul public sau să meargă mai mult pe jos.
IEA susţine că dacă aceste recomandări vor fi respectate, o gospodărie tipică din UE ar putea economisi 450 de euro pe an la factura la energie, în funcţie de tipul de locuinţă şi de automobilul pe care îl deţine.
Sursa: national.ro