Actualitate, Economic, Politic

De ce au dispărut de pe piață legumele românești? – Criza legumelor românești arată dezastrul din agricultură

România se confruntă cu o criză gravă de legume autohtone, astfel că în piețe prețurile au explodat. Roșiile, care în această perioadă ar fi trebuit să fie destul de ieftine, au sărit de 5 lei kilogramul, iar ardeiul Kapia a ajuns un produs de lux, cu prețuri de peste 12 lei kilogramul. Fermierii spun că principala explicație a acestui fenomen este reducerea suprafețelor cultivate în acest an, pe fondul lipsei banilor pentru investiții.

Producătorii de legume din România nu au mai avut bani să înființeze culturi anul acesta, astfel că ori nu au cultivat deloc, ori au restrâns semnificativ suprafețele cultivate. Rezultatul a fost o explozie a prețurilor la final de vară, când, în general, se făcea aprovizionarea pentru conservele de iarnă. Chiar și în condițiile în care cererea a fost mai scăzută decât anul trecut, pe fondul sărăcirii populației, legumele sunt insuficiente. Nici importurile, marea majoritatea din Turcia, nu au fost satisfăcătoare, dat fiind controalele mai stricte la graniță.

”Producție este doar dacă o faci. Investițiile sunt destul de mari față de anul trecut și, din păcate, suprafețele cultivate cu legume s-au restrâns, iar asta se vede în piață. În primul rând, nu mai sunt oameni dispuși să înființeze producții, care sunt destul de scumpe, și, în al doilea rând, nu mai există forță de muncă pentru recoltat. Este clar că s-a diminuat suprafața cultivată în toată țara, și la noi în zonă, în Mangalia, sunt fermieri care nu au mai pus aceleași suprafețe. Totul ține de tehnologie, investiții și marketing. Există niște barometre ale pieței, la noi este Oborul din Constanța. Și, dacă acolo prețul ardeiului Kapia este 9 -10 lei, este evident că nu are cum să ajungă pe piață mai ieftin de atât, ci mai scump. Vă mai dau un exemplu, acum o săptămână, pepenii verzi la en-gros în Constanța erau 2,50 lei. Noi, la cooperativă, am avut pepeni verzi, dar s-au terminat, că s-au vândut toți. Prețurile de pe piață reflectă ideea de cerere și ofertă. Dacă oferta a fost redusă și prețurile au crescut. Deci nu există ofertă pentru câtă cerere există”, ne-a declarat Cătălin Cornaci, președintele Cooperativei Agricole Hortus Pontica, din Mangalia.

Programul ”Tomata”, un dezastru

Fermierii spun că programul ”Tomata”, așa cum este el conceput, nu-i ajută pe fermieri și că le provoacă pierderi majore. Și asta pentru ă aceștia sunt obligați să vândă într-o perioadă scurtă pentru a-și primi subvenția, iar apoi nu mai cultivă.

”Anul trecut a fost supraproducție și nu l-a întrebat nimeni pe fermier dacă a fost în pierdere sau pe profit. Supraproducția apare pentru că marea majoritate a fermierilor merg pe un sistem clasic de înființare a culturilor, cu perioade de recoltă care sunt, oarecum, previzibile. Au mai apărut și programele astea subvenționate de stat, cum este <<Tomata>>, care este o porcărie. De ce? Pentru că, dacă ajungi să vinzi roșia cu un leu, cu 50 de bani sau o arunci pe câmp, înseamnă că acel program nu are niciun efect. Anul acesta, fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a făcut un lucru bun, în sensul că a mărit puțin perioada de recoltare. Ce se întâmplă? Ei stabilesc ca fermierii să recolteze și să facă dovada recoltării într-un anumit interval de timp, când roșia se vinde cu cel mai mic preț și profitul este zero. Oamenii se mulțumesc cu acea subvenție pe care o dă statul, de 3.000 de euro, la 1.000 de m.p., dar, la sfârșit, dacă trag linie, nu câștigă nimic. Atunci se face supraproducție. Dacă tu, ca stat, impui să vinzi un anumit produs într-un anumit interval, nu este logic că acel interval va fi un dezastru pentru producător? Și asta în condițiile în care roșia ar trebui să aibă preț în luna iunie și iulie, pentru că provine din solar, unde costurile de producție sunt mari”, ne-a precizat Cătălin Cornaci, președintele Hortus Pontica. Acesta arată că toți producătorii și-au pus roșiile, au vândut ce au putut să vândă în perioada aia și gata, nu mai fac roșii.

”Și atunci normal că acum nu mai sunt roșii pe piață, decât cele din câmp. Iar în câmp este din ce în ce mai greu să faci roșia, pentru că nu este așa simplu și trebuie să ai și oameni care să recolteze, plus că au fost și probleme cu seceta”, ne mai spune Cătălin Cornaci.

Reduc pierderile prin coacerea forțată

Ca să mai acopere pierderile, cei mai mulți fermieri români au ajus să folosească Ethrel, o substanță toxică, pentru a grăbi înroșirea legumelor. ”Aproape toți care vând roșiile în perioada iunie-iulie folosesc substanțe care să le înroșească, pentru că nu se pot aduce la coacere, că nu este soare suficient. Folosesc acel Ethrel, care grăbește înroșirea, fără ca roșia să fie coaptă, ea înăuntru este verde și lemnoasă. Ca să nu consume energie în februarie-martie, pun roșiile mai târziu, reducând perioada de vegetație de la 120 de zile, la circa 60-90 de zile. Este cea mai mare mizerie care se întâmplă în România, deși Ethrelul este interzis în UE și în mai multe țări din lume pentru că este toxic”, ne-a declarat Cătălin Cornaci, președintele Cooperativei Agricole Hortus Pontica.

 

Sursa: Claudia Marcu /  Ziarul National

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile