Pentru a sprijini statele membre în lupta cu provocarea indusă de criza COVID-19, dar și cu urmările economice negative pe termen lung, Uniunea Europeană (UE) a înființat un mecanism financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 miliarde de euro. Pilonul principal al acestui mecanism îl constituie Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), având alocat un buget de 672,5 miliarde euro.
Ulterior, pentru a putea utiliza MRR, fiecare stat membru UE a trebuit să elaboreze propriul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), stabilindu-și domeniile prioritare de investiții, în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență.
Sănătatea este, bineînțeles, un domeniu prioritar în România, numai că în PNNR au fost prevăzute chiar și unele ”curiozități medicale”, la propunerea reprezentanților Uniunii Salvați România (USR), iar Gândul prezintă toate detaliile.
De altfel, sursele noastre au transmis și un mesaj ferm: ”USR nu cunoaște în ce constă activitatea cabinetelor de planificare familială”.
Pachet de investiții publice și reforme
În cazul României, PNRR se referă la un pachet de investiții publice și reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Țară 2019-2020.
Aceste reforme și proiecte de investiții publice trebuie puse în aplicare până în 2026, iar PNRR are la bază 6 piloni principali:
- Tranziția spre o economie verde;
- Transformarea digitală;
- Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă;
- Coeziunea socială și teritorială;
- Sănătate și reziliență instituțională;
- Copii, tineri, educație și competențe.
Penisuri și vagine de cauciuc, prostată și aparat reproducător cu fetus
Totul este, iată, bine structurat și conturat, numai că – potrivit surselor Gândul – reprezentanții USR au propus alocarea a nu mai puțin de 240.000 de euro pentru… modele de penisuri, vagine, testicule, aparate reproducătoare și pelvisuri.
”Este vorba despre modele în valoare de 2.000 de euro/cabinet, respectiv model vagin + clitoris, model penis, model prostată, model testicule”, transmit sursele Gândul.
Aceste modele ar trebui să ajungă în cabinetele de planificare familială, propunându-se și finanțarea renovării a 119 unități, cu toate că, precizează sursele Gândul, mai funcționează cel mult 104.
”În afară de acestea, se propune și achiziționarea de model aparat reproducător feminin pentru persoane cu abilități reduse de înțelegere, mulaj pelvis feminin, mulaj pelvis feminin cu fetus matur, mulaj pelvis masculin.
Este prevăzută, totodată, și achiziția a 84 de biciclete și 35 de mașini electrice, numai că lipsește contextul în care acestea vor fi utilizate”, au mai precizat sursele Gândul.
USR nu cunoaște activitatea cabinetelor de planning familial?
Planningul familial înseamnă consilierea persoanelor sau a cuplurilor, respectiv sprijinirea acestora în a-și alege metoda cea mai potrivită de contracepție, a-și îngriji sănătatea sexuală și a-și planifica – la un moment dat în viață – sarcinile. De asemenea, planificarea familială consiliază cuplurile și asupra pericolelor reprezentate de bolile cu transmitere sexuală (BTS).
Un cabinet de planning familial are, în consecință, doar un rol de consiliere a respectivelor familii și nu poate oferi un consult ginecologic, pentru asta existând cabinetele ginecologice.
Aceleași surse Gândul au mai transmis că reprezentanții USR ”amestecă” lucrurile, fiindcă au propus ca în PNRR să fie alocate sume și pentru echipamente specifice investigațiilor ginecologice.
”Sunt prevăzute, la propunerea USR, echipamente specifice investigațiilor ginecologice. Dar asta în condițiile în care activitatea din aceste cabinete este una de informare și conștientizare. Spre exemplu, apare pe lista propunerilor ecograf portabil cu sonde ginecologice. Pentru unele, sunt necesare competențe specifice, care lipsesc angajaților din cabinetele de planificare familială”, mai spun sursele Gândul.
Sumele propuse de USR pentru a fi alocate în PNRR nu sunt de neglijat:
- ecograf: 24.000 euro/bucata;
- analizor ”point of care” plus – infecții cu transmitere sexuală: 18.000 euro;
- instrumentar medical: 10.000 euro;
- masă ginecologică: 2.000 euro (peste 50.000 euro/cabinet în echipamente de consult).
”Dintr-o alocare de 84.000 euro/cabinet, a fost identificată o sumă de aproximativ 55.000 euro/cabinet, reprezentând cheltuieli care nu au nicio legătură cu activitatea cabinetelor de planificare familială”, mai spus sursele Gândul.
Gândul a cerut un punct de vedere și Ioanei Mihăilă, ministru al Sănătății din partea Uniunii Salvați România (USR) în perioada 21 aprilie 2021 – 8 septembrie 2021. Aceasta a primit mesajul reporterilor noștri, însă nu a revenit, până la această oră, cu nicio declarație.
Sursa: Adrian Nicola / Gandul