Statele baltice fac presiuni pentru o adoptarea unei politici de blocare a vizelor pentru cetățenii ruși, dar Germania se opune ideii care va fi discutată de miniștrii UE la sfârșitul acestei luni. Acum, Cipru și Grecia, state care atrag numeroși turiști ruși, s-au alăturat Germaniei.
În ultimele săptămâni, oficiali din Estonia, Finlanda, Letonia și Lituania s-au poziționat pentru introducerea acestei interdicții la nivelul UE, dar cancelarul german Olaf Scholz a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie învinuit pentru războiul din Ucraina mai degrabă decât poporul rus.
Cipru și Grecia se opun interzicerii prezenței turiștilor ruși în UE
Miniștrii de externe din cele 27 de state UE sunt așteptați să dezbată acest subiect în cadrul unei întâlniri care va avea loc în Praga la sfârșitul lunii august, potrivit Politico.
Cipru, care găzduiește o mare comunitate de vorbitori de limbă rusă, s-a raliat poziției Germaniei. „Ar fi o decizie în direcția greșită”, a declarat Kornelios Korneliou, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe din Cipru.
„Credem în contactele interpersonale și chiar și cetățenilor turci li se acordă vize de către autoritățile cipriote, așa că nu considerăm că această măsură are vreo valoare pentru ruși.”
Comunitate mare de ruși în Cipru
Majoritatea vorbitorilor de rusă din Cipru, aproximativ 50.000, locuiesc în Limassol, un oraș cu 237.000 de locuitori de pe coasta de sud. Rușii au reprezentat 25% din totalul sosirilor de turiști pe insulă înainte de război.
„Nu ar trebui să împiedicăm acestei comunități să intre în contact cu familiile și prietenii”, a adăugat Korneliou. „Principala armă este unitatea europeană, iar partenerii noștri ar trebui să respecte sensibilitățile celorlalți în această problemă”.
În ciuda legăturilor puternice cu Rusia, guvernul cipriot a susținut înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în ciuda consecințelor asupra economiei locale. Oficialii din Cipru spun că, în ciuda faptului că multe companii au fost nevoite să plece din cauza sancțiunilor, există și un număr tot mai mare de antreprenori ruși, belaruși și ucraineni, în principal din sectorul IT, interesați să înființeze afaceri în orașe precum Limassol.
Nordul Greciei, o destinație preferată de vacanță pentru turiștii ruși
În Grecia învecinată, în ciuda sentimentelor puternice rusofile care sunt adânci în societate, având în vedere secolele de legături religioase, militare, economice și culturale, guvernul a fost una dintre primele țări UE care a anunțat că va trimite arme Kievului.
Dar Atena se opune schimbării statutului vizelor rusești, potrivit oficialilor guvernamentali. Nordul Greciei o destinație preferată de vacanță pentru turiștii ruși, în mod tradițional vara. Țara a înregistrat o creștere impresionantă de 177% în iulie a sosirilor aeriene din Turcia, comparativ cu 2019, anul turistic record al Greciei. De asemenea, a raportat o creștere masivă de 257% a sosirilor din Serbia în aceeași perioadă, potrivit cifrelor de la Aeroportul Internațional din Atena.
Oficialii notează că mulți dintre ei sunt cetățeni ruși care călătoresc în Grecia în vacanță, deoarece turiștii sârbi vizitează de obicei Grecia cu mașina și turcii cu vaporul. Cu toate acestea, nu există încă cifre specifice disponibile cu privire la naționalități.
Sursa: Andreea Vlad/ national.ro