Actualitate

Război între giganții farmaceutici: Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech, acuzându-le că i-au copiat tehnologia ARNm, patentată în 2010, pentru a-și dezvolta propriile vaccinuri COVID19

Moderna îi dă în judecată pe cei doi concurenți majori în lansarea vaccinului COVID-19, Pfizer și BioNTech, susținând că cele două companii i-ar fi copiat tehnologia pe care a dezvoltat-o și a brevetat-o între 2010 și 2016.

Pfizer a declarat pentru DailyMail.com că vaccinul său mRNA anti-COVID-19 se bazează pe tehnologia deținută de partenerul său în lansarea vaccinului, BioNTech.

Cele două firme concurente vor fi obținut venituri de peste 100 de miliarde de dolari din vânzările vaccinurilor până la sfârșitul anului 2022.
Moderna plănuise inițial să nu impună brevete legate de aceste vaccinuri, dar s-a răzgândit în martie.
Între 2021 și 2022, Pfizer a câștigat un total de 68 de miliarde de dolari doar din vânzările vaccinului său împotriva COVID-19.
O confruntare juridică colosală în valoare de 104 de miliarde de dolari s-a declanșat între doi dintre cei mai mari furnizori de vaccinuri împotriva Covid-19 din lume, Moderna dând în judecată marii concurenți Pfizer și BioNTech pentru că ar fi încălcat drepturile de autor, susținând că i-au copiat tehnologia.
Vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech Covid sunt ambele vaccinuri bazate pe ARNm – o tehnologie puțin folosită înainte de introducerea sa în pe piață în timpul pandemiei.
Moderna solicită daune nespecificate din partea Pfizer și BioNTech pentru utilizarea tehnologiei sale și nu cere scoaterea vaccinului de pe piață.
Pfizer a declarat pentru DailyMail.com că este „surprins” de plângere și susține că dezvoltarea vaccinului său s-a bazat pe tehnologia ARNm brevetată de BioNTech.
Se estimează că Pfizer și BioNTech vor cumula cel puțin 104 miliarde de dolari din vânzări până la sfârșitul anului 2022 – iar cifra va crește după ce companiile vor lansa o nouă doză pentru Omicron în lunile următoare.
În comparație, se estimează că Moderna va încasa pentru vaccinul său 37 de miliarde de dolari în 2021 și 2022.
„Intentăm aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare ARNm pe care am inițiat-o noi primii, în care am investit miliarde de dolari și pe care am brevetat-o în deceniul care a precedat pandemiei de COVID-19”, a declarat Stephane Bancel, CEO al Moderna, într-un comunicat.
„Această platformă fundamentală, pe care am început să o construim în 2010, împreună cu munca noastră brevetată asupra coronavirusurilor în 2015 și 2016, ne-au ajutat să producem un vaccin COVID-19 sigur și extrem de eficient în timp record după ce a izbucnit pandemia”, a adăugat acesta, citat de Daily Mail.
Drept răspuns, Pfizer a spus: „Pfizer/BioNTech nu a analizat încă pe deplin plângerea, dar suntem surprinși de litigiu, dat fiind că vaccinul Pfizer/BioNTech anti-COVID-19 s-a bazat pe tehnologia ARNm brevetată de BioNTech și a fost dezvoltat atât de BioNTech, cât și de Pfizer. Rămânem convinși de proprietatea noastră intelectuală pe care se bazează vaccinul Pfizer/BioNTech și ne vom apăra cu fermitate împotriva acuzațiilor din proces.”
Plângerea se referă la trei brevete depuse între 2010 și 2016 de către Moderna. Compania susține că au fost printre primele care au investit în tehnologia ARNm în urmă cu peste un deceniu, pregătind terenul pentru dezvoltarea vaccinului împotriva Covid.
Vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 este disponibil în 164 de țări, fiind, ca prevalență, în urma vaccinului AstraZeneca. Moderna se află pe locul trei, fiind aprobată în 109 națiuni.
În Statele Unite, cel mai mare cumpărător de la companiile private de vaccinuri, vaccinul Pfizer a fost administrat de peste 360 de milioane de ori.
Injecția companiei Moderna rămâne cu mult în urmă, fiind administrată de 230 de milioane de ori, potrivit datelor de la CDC.
Ambele companii au avut doze booster aprobate de Food and Drug Administration și CDC, pe lângă a patra doză pentru persoanele imunocompromise sever și pentru americanii de peste 50 de ani.
Sursa: Irina Bazon / ActiveNews

 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile