Actualitate, Externe, Politic

Europenii se vor trezi în sărăcie – Oamenii nu mai suportă costul ridicat al vieții – Polonezii ies în stradă, în Franța se întorc vestele galbene

Revolte în Europa, din cauza scumpirilor! Un nou sondaj a scos la iveală amploarea crizei costului vieții cu care se confruntă europenii, indicând faptul că majoritatea alegătorilor din cele mai mari patru țări din Europa se așteaptă la tulburări sociale și la proteste publice în luna septembrie.

Sondajul, publicat de More in Common vineri (2 septembrie), a fost realizat de YouGov, care a chestionat peste 7.000 de persoane din Franța, Germania, Polonia și Marea Britanie. În Marea Britanie și Polonia, peste 70% dintre respondenți spun că cea mai importantă problemă cu care se confruntă țara lor este costul vieții, potrivit euractiv.com.

De asemenea, criza va determina o creștere a numărului de gospodării care trăiesc în sărăcie. În Franța și Polonia, doar unul din 20 declară că se descurcă bine cu creșterea prețurilor, comparativ cu unul din cinci în Marea Britanie și Germania. Potrivit sondajului, unul din cinci persoane din Marea Britanie, Franța și Polonia declară că își folosește economiile pentru a-și plăti facturile și unul din 10 sare peste mese.

Majoritățile din toate cele patru țări au spus că sunt îngrijorate de tulburările sociale, variind de la 57% în Marea Britanie la 75% în Polonia. Între timp, în Franța, patru din 10 au spus că ar dori să vadă întoarcerea vestelor galbene, o mișcare de protest care a apărut în 2018 în primul rând ca răspuns la creșterea costurilor la combustibil.

Creșterea prețurilor la energie, cauza scumpirilor

În urma sancțiunilor economice și politice impuse în urma invaziei Ucrainei în februarie, Rusia a luat măsuri pentru a reduce drastic livrările de gaz către Europa, provocând o creștere majoră a prețurilor la energie.

Marea Britanie va avea un nou prim-ministru, iar ministrul de externe Liz Truss este favorita pentru a-l înlocui pe Boris Johnson. Guvernul a oferit deja o subvenție de 400 de lire sterline pentru facturile de energie electrică, repartizate pe șase luni, începând din septembrie. Cu toate acestea, Truss, sau rivalul ei Rishi Sunak, vor fi sub presiune imediată pentru a oferi noi măsuri de sprijin public.

Cele mai populare trei politici publice pe care guvernele ar trebui să le introducă au fost reducerea TVA-ului, plafonarea prețurilor facturilor la energie și noi măsuri pentru a face transportul public mai ieftin sau gratuit. În Marea Britanie, peste 85% dintre respondenți au susținut aceste trei politici.

Alegătorii sunt, de asemenea, dornici ca profiturile realizate de companiile energetice să fie supraimpozitate. 85% susțin această politică în Marea Britanie, în timp ce trei din patru persoane o susțin în Franța și Germania.

Există, de asemenea, o nemulțumire larg răspândită față de răspunsul guvernului la criză. În Polonia, alegătorii dau vina pe propriul guvern, în timp ce alegătorii din Marea Britanie sunt cei mai critici față de companiile de energie și electricitate. Rusia este principala sursă de vină în Franța și Germania.

Preocupările pentru schimbările climatice

În Franța, extrema dreaptă din Adunarea Națională este partidul în care oamenii au cea mai mare încredere în ceea ce privește costul vieții.

O serie de țări din UE și-au reexaminat mixurile energetice în ultimele luni, unele analizând dacă să crească exploatarea petrolului și gazelor. Aceasta, la rândul său, a ridicat îngrijorarea că unele țări vor încerca să amâne angajamentele de reducere a emisiilor climatice la summitul COP27 din Egipt din noiembrie.

Aceasta ar fi o greșeală, potrivit sondajului, care constată că aproape două treimi dintre oamenii din toate țările dau vina pe creșterea actuală a facturilor la energie, în parte, pe seama încetinirii guvernului lor de a investi în energie regenerabilă și nu cred că guvernele ar trebui să întârzie angajamentele privind schimbările climatice.

În Franța, Germania și Marea Britanie, importanța schimbărilor climatice a rămas stabilă sau chiar a crescut, pe fondul crizei costului vieții și politicile ecologice sunt considerate pe scară largă ca o parte cheie a soluției la criza actuală.

 

Sursa: Andreea Vlad / Ziarul National

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile