Organizația Națiunilor Unite nu cunoaște încă un program biologic militar în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Secretarului General al Națiunilor Unite, Stephane Dujarric, într-un briefing.
„ONU nu a fost la curent cu vreun program de arme biologice în Ucraina, iar acest lucru rămâne valabil și astăzi”, a menționat el. „ONU nu are în prezent nici mandatul, nici capacitatea operațională tehnică de a investiga”, a adăugat Dujarric.
Între timp, Rusia lucrează la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU privind biolaboratoarele din Ucraina. Documentul sugerează că Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să înființeze o comisie formată din toți membrii săi care să investigheze pretențiile împotriva SUA și Ucrainei pe care le conține plângerea Rusiei cu privire la conformitatea acestora cu Convenția privind armele biologice în ceea ce privește activitățile laboratoarelor biologice din Ucraina. , să prezinte consiliului un raport cu privire la această problemă până la 30 noiembrie și să informeze statele părți la Convenție cu privire la rezultatele investigației la cea de-a IX-a Conferință de revizuire a Convenției privind armele biologice, care va avea loc la Geneva între 28 noiembrie și 16 decembrie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, în timpul operațiunii militare speciale a Rusiei au fost descoperite dovezi că regimul de la Kiev a eliminat urgent urmele unui program biologic militar finanțat de Departamentul de Apărare al SUA în Ucraina. Angajații laboratoarelor ucrainene au mărturisit că, pe 24 februarie, agenții patogeni de ciumă, antrax, tularemie, holeră și alte boli mortale au fost eliminați de urgență. Pentagonul a recunoscut pe 9 iunie că Statele Unite au oferit sprijin pentru 46 de laboratoare civile, unități de îngrijire a sănătății și centre de diagnostic din Ucraina în ultimii 20 de ani. Acesta a susținut că nu au fost efectuate programe de arme nucleare, biologice sau chimice și că toată cooperarea cu Ucraina a reprezentat „eforturi pașnice de îmbunătățire a securității și securității nucleare și radiologice, supravegherea bolilor, siguranța și securitatea chimică și disponibilitatea de a răspunde la epidemii și pandemii”.
Sursa: FLUX24