La mai puțin de 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Legii care aprobă Ordonanța decarbonizării, Virgil Popescu și Nicolae Ciucă au anulat, printr-o ordonanță de urgență, tot ce era benefic pentru sistemul energetic românesc. Prin modificările aduse, nicio termocentrală nu mai intră în rezervă tehnică pentru a asigura consumul energetic al țării, toate fiind tăiate și aruncate la fier vechi.
Tot scandalul iscat în Parlament și toate eforturile aleșilor de a convinge Guvernul că dezmembrarea termocentralelor pe cărbune, după închidere, fără a se pune altceva în loc, este sinucidere curată, care s-au concretizat într-o lege cât de cât echilibrată, s-au dus pe apa Sâmbetei. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și premierul Nicolae Ciucă, au introdus, pe șest, modificări legislative, strecurate într-o altă ordonanță de urgență, și au decis ca termocentralele pe cărbune care se vor închide să fie duse direct la fier vechi și să nu mai fie păstrate ca rezervă tehnică. Fără îndoială că gravitatea fără precedent a unei asemenea măsuri necesita consultarea partidelor din coaliție, ceea ce înseamnă că a fost un acord unanim. Mai ales că nicio voce din PSD sau UDMR nu s-a auzit să protesteze în spațiul public. Potrivit unor informații publicate de profit.ro, Comisia Europeană ar fi condiționat acest lucru de aprobarea unei cereri de plată din fondurile PNRR, însă acest lucru nu prea stă în picioare, având în vedere că, din declarațiile guvernanților a reieșit că s-a negociat și s-a aprobat trecerea în rezervă tehnică a termocentralelor. Zilele trecute semnalam un lucru pozitiv venit de la Ministerul Energiei, acela al facilitării și urgentării, prin derogarea de la birocrație, a nouă amenajări hidroenergetice, din fonduri europene. Ordonanța a trecut în ședința de Guvern de miercuri, însă, în actul normativ, a fost băgată, pe ascuns, și modificarea cu termocentralele.
Lucrurile se schimbă
Senatorul PSD Daniel Zamfir ne spune că Marcel Ciolacu ar fi negociat dur cu PNL pentru plafonarea la prețurile energiei, pentru că liberalii nici nu voiau să audă, și că a mers până la a-i amenința că social-democrații ies de la guvernare. Probabil că aici s-a făcut compromisul, PSD acceptând aruncarea termocentralelor la fier vechi. În plus, PSD a fost momit și cu măsura de construcție și finalizare a celor nouă hidrocentrale. În cazul în care șantajul Comisiei Europene cu plățile din PNRR la schimb cu scoaterea definitivă din funcțiune a termocentralelor este real, lucrurile se schimbă. Și asta pentru că, atâta timp cât Comisia Europeană a fost de acord să se treacă termocentralele în rezervă tehnică și apoi s-a răzgândit, este foarte posibil ca hidrocentralele să nu fie finalizate niciodată, mai ales că depind de aprobarea Comisiei. La acest aspect trebuie punctate și presiunile ONG-urilor de mediu din UE, care nu mai vor extinderea hidrocentralelor în țările Europei de Est, pe motiv că ar dezechilibra resursele de apă ale statelor occidentale.
Punem lacătul
Potrivit senatorului PSD Daniel Zamfir, dacă respectăm țintele din planul de decarbonizare, pe care și le-a asumat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în numele României, la negocierea de la Comisia Europeană, închidem economia. ”Punem lacătul, efectiv. Până în 2025 trebuie să scoatem 3.800 de MW și nu punem în loc decât 400 MW, în cel mai fericit caz, dacă se termină centrala de la Iernut. Deci o să avem un deficit de 3.400 de MW și vorbesc de energie în bandă, că pe fotovoltaice și pe eoliene nu te poți baza, că au o fluctuație uriașă. Cea mai sigură energie provine din cărbune și din centralele nucleare, că la hidroenergie poți avea și secetă, iar la gaz poți avea probleme cu presiunea la temperaturi scăzute. Virgil Popescu este un trădător de țară, care a făcut jocurile OMV, pentru că a închis termocentralele pe cărbune ca să favorizeze OMV”, ne-a declarat senatorul Daniel Zamfir.
Sursa: Ziarul National