Actualitate, Politic

Mai bine ucrainean, decât polițist – Statul român plătește de 4 ori mai mult pentru chiriile ucrainenilor, decât pentru polițiști

Un polițist din România primește doar 350 de lei pentru a-și achita chiria, în timp ce un cetățean din Ucraina beneficiază de 1.500 de lei de la statul român. Sindicaliștii din MAI se plâng că polițiștii au ajuns să stea și câte trei într-o garsonieră și cer Guvernului să actualizeze valoarea chiriilor, care a rămas raportată la nivelul anului 2009. Mai mult, ucrainenii refugiați în România au ajuns să crească atât de mult nivelul chiriilor încât, în unele zone, niciun român nu-și mai permite să închirieze.

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a solicitat premierului Nicolae Ciucă și ministrului de Interne, Lucian Bode, să ia măsuri urgente pentru actualizarea contravalorii drepturilor acordate polițiștilor pentru plata chiriilor, care, la ora actuală, este total insuficientă pentru asigurarea spațiului de locuit al unui polițist.

”Vorbim, în prezent, de sume de 350 de lei, la niște salarii oricum foarte mici. Este imposibil să-ți asiguri un trai decent în condițiile în care cei mai mulți dintre cei care termină școlile de poliție sunt repartizați în alte județe și cea mai mică chirie ajunge la 1.000 de lei. Au ajuns să locuiască trei într-o garsonieră sau în locuințe insalubre, ceea ce duce la o stare de nemulțumire totală în rândul polițiștilor. Dacă ne uităm la ce bani primesc ucrainenii pentru chirie de la statul român observăm că sunt niște discrepanțe foarte mari, ceea ce nu este normal. În plus, sunt foarte multe orașe în care cetățenii din Ucraina au ocupat apartamentele scoase la închiriere, iar colegii nou-veniți în aceste zone nu își mai găsesc locuințe și sunt nevoiți să facă naveta cu trenul, cu mijloace de transport în comun sau la ocazie”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC. Acesta susține că Guvernul și Ministerul de Interne nu sunt în stare să gestioneze corect sistemul de resurse umane, care să-și fidelizeze angajații, care să-și atragă în județele de domiciliu absolvenții școlilor de poliție și care să atragă tinerii în sistem.

 2.200 de lei salariu

Majoritatea polițiștilor care sunt obligați să închirieze un imobil trebuie să plătească din salariu, care începe de la 2.200 lei, o sumă în completare pentru închirierea unui spațiu decent, în care să locuiască în localitatea în care au fost repartizați, susțin sindicaliștii de la SNPPC. ”Solicităm majorarea sumelor pentru chirie în contextul în care ajutorul acordat refugiaților ucraineni a influențat piața chiriilor, înregistrându-se tarife și de trei ori mai scumpe. Pentru că o familie care cazează 3 ucraineni primește în jur de 900 de euro de la autorități, unii proprietari au mărit tarifele chiar și de 3 ori. Situația se observă cel mai bine pe litoral, unde sunt 10% dintre ucrainenii stabiliți temporar la noi, dar și în orașe ca Brașov, Cluj-Napoca și Galați. Spre exemplu în Sighet nu se mai găsesc apartamente de închiriat, prețul chiriei la garsoniere sărind de 200 de euro până la 600 euro, iar la apartamente chiriile s-au dublat”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Un milion de euro pentru 900 de locuințe

Sindicaliștii semnalează faptul că, doar în Constanța și Năvodari, 6.500 de ucraineni stau în apartamente pentru care statul român plătește chiria. Datele oficiale ale Primăriei Năvodari arată că în luna septembrie au fost plătiți aproape un milion de euro pentru 900 de locuințe, cele mai multe aflate în Mamaia Nord. ”Cu alte cuvinte, chiria este de peste 1.100 de euro pentru un apartament. Economiștii și agenții imobiliari susțin că în Constanța preţul de închiriere al apartamentelor în multe cazuri s-a triplat față de anul trecut. Potrivit datelor furnizate de Primăria Galați, în total, în luna septembrie, ucrainenii au primit un sprijin de peste 250 de mii de euro pentru cele 184 de locuinţe închiriate oficial. Rezultă astfel că prețul real al chiriei a depășit 1.300 de euro pe lună, în Galați. Statisticile oficiale arată că în acest moment, în România, sunt 83 de mii de refugiați ucraineni, iar pentru 73 de mii dintre ei statul plăteşte cazarea”, se mai precizează în comunicatul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

 

Sursa: Claudia Marcu / Ziarul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile