Salvamont Brașov, ne oferă sfaturi utile, pentru a evita întâlnirea cu animalele sălbatice in timpul drumețiilor.
Ce ar fi indicat să facem și cum ar trebui sa procedăm, iată câteva indicații:
🔹Traseele turistice sunt marcate și ar fi bine să nu vă abateți de la ele. Animalele sălbatice evită zonele frecventate de oameni.
🔹Pe lângă faptul că e mai plăcut să fim însoțiți in drumeții, discuțiile purtate țin animalele la distanță precum și strigatul
sau folosirea unui fluier. Evitați să mergeți singuri în drumeții.
🔹 Dacă ați luat și câinii de companie in drumeție, ar fi bine să fie ținuți în lesă, aceștia ar putea agita animalele sălbatice.
🔹Animalele sunt mult mai active pe timpul noptii și ar fi bine să evitați plimbările la orele târzii și noaptea.
🔹 Dacă vă plac excursiile cu cortul, nu campați in zone izolate. Asigurați-vă că stați într-o zonă cu campare organizată și țineți hrana legată la înălțime, undeva departe de cort.
🔹 Dacă totuși vă întâlniți cu animale sălbatice, retrageți-vă ușor, mergând cu spatele, astfel încât să păstrați în permanență contactul vizual și vorbiți cu ele pe un ton neutru, fără agresivitate și fără să țipați.
🔹 Dacă animalul incepe să vă urmărească, abandonați rucsacul, hainele, pentru a câștiga timp și dacă este cazul folosiți spray-ul pe bază de piper, având grijă la direcția vântului.
🔹Nu dați curs curiozității animalelor și evitați-le puii, aceștia sunt îndeaproape supravegheați de mame, care pot deveni agresive.
🔹Chiar dacă par prietenoase, pentru siguranța dumneavoastră, nu hrăniți animalele sălbatice, comportamentul lor este imprevizibil putând deveni agresive.
SURSA:
Salvamont Brașov
AUTOR: Dehelean Luciana