Medicul primar Adina Alberts a publicat pe pagina sa de Facebook o scrisoare către actualul Guvern, dar mai ales către Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și către premierul țării, Florin Cîțu. Aceasta cere implementarea a șase măsuri în gestionarea pandemiei de coronavirus.
Ingredientul minune a lui Alberts
În atenția Primului Ministru, Dl Florin Cîțu
În atenția Ministrului Sănătății, Dl Vlad Voiculescu
Stimați domni,
Doriți ca sistemul sanitar românesc să recâștige stima și încrederea cetățenilor ?!
Doriți ca valorile și profesionalismul să definească, din nou, sistemul medical românesc, iar oamenii să poarte respect cadrelor medicale din Romania, așa cum era odinioară?
Vreți ca cetățenii bolnavi, în special pacienții COVID, să se adrese din nou cu încredere serviciilor medicale spitalicești, fără a mai pierde timp prețios pentru sănătatea lor?
Atunci, dle Prim Ministru, dle Ministru, arătați-le oamenilor că vă pasă de sănătatea lor. Trebuie să implementați câteva măsuri, în cel mai scurt timp posibil:
Despre telefoanele mobile pe ATI
- 1. Nimeni nu are dreptul să confiște telefoanele mobile ale pacienților. Niciun telefon mobil nu „interferează” cu aparatura medicală utilizată în secțiile ATI sau în orice altă secție de spital.
- 2. Înființarea de departamente bine organizate, de relații cu publicul, în fiecare spital din țară, reprezintă o urgență, astfel încât fiecare familie să poată afla zilnic detalii despre pacienții internați. Inclusiv în week-end-uri.
Suportul moral al familiei
- 3. Este inuman să privezi un om bolnav de iubirea celor din familie. Mulți oameni mor fie și din atâta lucru. Suntem ființe emoționale, nu roboți. Asistentele medicale să intermedieze video call-uri, făcând astfel legătura dintre pacienții în stadii grave și familiile acestora. Oamenii bolnavi trebuie să îi audă și să îi vadă pe cei dragi.
- 4. Nu se internează niciun pacient fără ca în prealabil să fie consemnat în foaia de internare, numele și CNP -ul persoanei împuternicite pentru a cere detalii despre starea lui de sănătate. În foile de observație să existe rubrică specială în acest sens, iar pacientul să aibă ocazia zilnic să își consulte protocolul terapeutic, să i se explice ce medicamente i se administrează și să i se ceară acordul în scris pentru medicația nouă, experimentală. Acestea sunt drepturile pacienților pe care cadrele medicale le încalcă adesea.
Medicamente în farmacii
- 5. Să existe în farmacii medicamentele antivirale menționate în protocoul terapeutic din Ordinul MS 2054 din 27 nov 2020, antivirale despre care spuneți că sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt administrate mai din vreme, cel mai bine din primele zile de boală, adică Umifenovirul si Favipiravirul. Forma farmaceutică pentru cele două, și anume aceea de tablete, face ca aceste medicamente să fie ușor de administrat în ambulator. Într-o gândire absolut logică, administrarea Umifenovirului (Arbidol) chiar din prima zi de boală, ar putea scădea riscul de agravare a bolii și, implicit, al nevoii de spitalizare. Și chiar așa și susțineți în protocolul terapeutic oficial în vigoare.
- 6. Să se instituie sancțiuni drastice pentru personalul medical care încalcă drepturile pacienților sau care comunică nepoliticos cu aceștia sau cu familiile lor. O vorbă bună nu costă nimic. O vorbă bună spusă unui om în suferință îi alină durerea, îi șterge lacrima, îi poate aduce vindecarea.
Omenia este cheia succesului
Pentru implementarea celor de mai sus nu trebuie nici fonduri europene nerambursabile, nici bani de la buget, nici studii randomizate avizate de EMA sau de OMS. TREBUIE DOAR OMENIE!”, consideră dr. Adina Alberts.