Rusia și Ucraina sunt în mari tensiuni. Din cauza acestora, rușii au trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre. Statele Unite au vrut să susțină și ei Ucraina, dar la presiunile Rusiei au renunțat la desfăşurarea a două nave de război către Marea Neagră.
Acțiunile Rusiei sunt criticate de Uniunea Europeană, NATO şi Ucraina. Preocuparea internaţională creşte cu privire la escaladarea conflictului în estul Ucrainei din cauza desfăşurării trupelor ruseşti nu departe de frontiera ucraineană.
Cu toate acestea, șeful operațiunilor militare ale Ucrainei, Serghei Naiev, a indicat că nu se aşteaptă la un nou război.
„Nu vedem nicio pregătire de atac acolo”, a declarat el vineri noapte pentru televiziunea ucraineană. „De fapt, au fost înfiinţate spitale de campanie”. Toate unităţile sunt în tabere, în zone de tragere. „În limbaj militar, vorbim despre o demonstraţie de forţă”, a adăugat el.
În semn de solidaritate cu Ucraina, Marea Britanie își mobilizează flota navală de război în Marea Neagră, din luna mai. The Sunday Times scrie că „un distrugător Type 45 înarmat cu sistem antirachetă şi o fregată anti-submarin Type 23 vor părăsi grupul Marinei Regale din Mediterană şi se vor îndrepta prin strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră”.
Tensiunile dintre Moscova şi Kiev au crescut în urma unei consolidări a trupelor ruse de-a lungul graniţei şi a confruntărilor din estul Ucrainei dintre armată şi separatiştii pro-ruşi.
AFP scrie că aliații NATO și-au exprimat vineri „îngrijorarea” față de manevrele maritime din jurul Crimeei, peninsula ucraineană anexată de Moscova și au cerut Rusiei să garanteze „accesul liber” la porturile ucrainene din Marea Azov.
Probabilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina în următoarele săptămâni este „redusă la medie”, a estimat joi şeful forţelor americane în Europa, generalul Tod Wolters, în timp ce Moscova a masat trupe la graniţa ucraineană, relatează sursa citată.