Curtea Supremă din SUA a decis că marile companii americane Nestle USA și Cargill nu pot fi acuzate de folosirea copiilor-sclavi în plantațiile de cacao din Africa. Mai exact, Curtea Supremă a hotărât, cu un scor de 8-1, că marii producători de ciocolată nu pot fi trași la răspundere în Statele Unite pentru fapte de sclavie și trafic de minori comise pe continentul african, informează BBC.
Opt copii care susțin că au fost folosiți ca forță de muncă sclavă pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș au dat în judecată unele dintre cele mai mari companii de ciocolată din lume. Aceștia acuză corporațiile că au ajutat și au instigat la aservirea ilegală a mii de copii din fermele de cacao din lanțurile lor de aprovizionare.
În luna februarie 2021, producătorii Nestlé, Mars, Hershey,Cargill, Olam, Barry Callebaut și Mondelez au fost numiți inculpați într-un proces intentat la Washington DC de International Rights Advocates (IRA), o asociație pentru drepturile omului, în numele a opt foști copii sclavi, forțați să lucreze fără plată pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș. Corporațiile au fost acuzate că au ajutat și instigat la aservirea ilegală a mii de copii din fermele africane de cacao care fac parte din lanțurile de aprovizionare a marilor producători de ciocolată.
Reclamanții, toți originari din Mali și care acum sunt adolescenți, au solicitat despăgubiri pentru munca forțată și pentru suferința emoțională suferită și compensații suplimentare pentru supraveghere neglijentă și îmbogățirea nedreaptă a celor șapte producători de ciocolată.
Conform Curții Supreme a Statelor Unite, deși companiile Nestle și Cargille au furnizat „resurse tehnice și financiare” către fermele incriminate, nu au fost găsite dovezi care să demonstreze că „deciziile de business” adoptate în SUA au condus, în mod direct, la sclavie și muncă forțată în cazul minorilor.
70% din producția de cacao provine din Africa de Vest. Peste 1,5 milioane de copii, exploatați în fermele din Coasta de Fildeș și Ghana
Activiștii pentru drepturile omului, care se luptă de ani de zile cu marii producători de ciocolată în această privință, s-au arătat șocați de decizie.
„Ele (companiile) au decis asupra bugetelor, asupra planurilor, asupra aspectelor și detaliilor de business – iar toate astea s-au făcut în SUA”, a declarat Terry Collingsworth, director executiv la International Rights Advocates, o organizație care luptă pentru respectarea drepturilor omului și care a intentat în acest sens mai multe procese marilor corporații și companii multinaționale.
În replică, reprezentanții Nestle USA au declarat că „nu s-au angajat niciodată în acțiuni de exploatare prin muncă a copiilor”.
Conform BBC, în jur de 70% din producția mondială de cacao provine din Africa de Vest. Plantațiile din Coasta de Fildeș produc aproximativ 45% din oferta globală de cacao, un ingredient de bază al ciocolatei.
Se estimează că 1,56 de milioane de copii lucrează în fermele de cacao din Coasta de Fildeș și Ghana, conform unui raport publicat în 2020 de Departamentul Muncii din SUA.
Toți cei opt reclamanți care au dat în judecată marile companii de ciocolată au spus că au fost recrutați în Mali prin înșelăciune, înainte de a fi traficați peste graniță către fermele de cacao din Coasta de Fildeș. Acolo, ai au fost obligați să muncească pentru câțiva ani fără plată, fără documente și fără să aibă idee unde se aflau sau cum să se întoarcă la familiile lor. Potrivit avocaților, unul dintre copii avea doar 11 ani când un localnic din orașul său natal i-a promis că va lucra pe Coasta de Fildeș pentru 25.000 franci CFA (34 lire sterline) pe lună. Documentele legale susțin însă că băiatul a lucrat doi ani fără a fi plătit vreodată.
Sursa: Digi24