Actualitate

Abuz grav al JANDARMERIEI din Brăila asupra protestatarilor. „Să vedeți ce dansăm în seara asta!”

În orașul Brăila au avut loc mai multe proteste anti-mască și împotriva restricțiilor dure impuse de Guvern. Acum, când întreaga țară protestează, jandarmii brăileni au făcut un grav abuz. Protestatarii au fost băgați în dube, înjurați și amenințați. Revoltele și cuvintele spuse de aceștia au fost distribuite pe Facebook prin live-ul făcut de un tânăr.

Un tânăr care participa la protestul împotriva restricțiilor, care a avut loc în Brăila, în fața Palatului Administrativ a filmat și transmis tot momentul live. Jandarmii s-au intersectat cu un grup de mai mulți protestatari și au început abuzuri cu pretextul că aceștia ar fi fost violenți. În live-ul transmis de băiat apare și un alt bărbat care este căzut pe jos lângă roata unei mașini de taxi și ignorat total de forțele de ordine.

Jandarmii îi cer băiatului care făcea live-ul pe platforma de socializare Facebook să închidă telefonul, dar evident că el nu face acest gest.

Jandarm: Ne însoțiți la sediul Poliției! Închideți telefonul!

Băiatul: Stați să vină cineva din familie! Sunt minor!

Jandarm: Nu vine nimeni! Ești minor? Ce cauți pe stradă la ora asta?

Ulterior, băiatul este băgat în dubă, dar nu închide live-ul, ci bagă telefonul în buzunar. Se aud sunete de lovituri, cum protestatarii se plâng și înjurăturile jandarmilor.

Răspunsul Jandarmeriei

Inspectoratul Judetean de Jandarmi sustine faptul ca cei 19 protestatari „s-au manifestat violent fata de fortele de ordine”, aruncand cu pietre si alte obiecte contondente in jandarmi si in autospecialele de interventie. „Desi au fost somati sa inceteze actiunile agresive, acestia au continuat sa manifeste in acelasi mod. In jurul orei 23:45, grupul de persoane violente a traversat in fuga intersectia Caii Calarasilor cu Bulevardul Independentei si s-a urcat in doua taxi-uri. Taxiurile au fost blocate de efectivele de Politie si de un echipaj de jandarmi venit in sprijin. Manifestantii violenti au fost somati sa coboare, dar acestia au refuzat, fiind necesara extragerea lor. Dupa extragere, aceste persoane au fost conduse la sediul Politiei pentru aplicarea masurilor legale”, a transmis Jandarmeria.

Declarațiile protestatarilor

După ce mai multe persoane s-au adunat în fața sediului poliției, printre care și părinți care doreau să își recupereze copii minori, tinerii au ieșit din secții. Unii dintre ei erau grav afectați de loviturile jandarmilor.
Tanar 1: Mi-au dat cateva dupa ceafa!
Tanar 2: Minteau ca n-au dat in noi. Unu m-a trantit cu piciorul si altul mi-a dat un pumn in coaste!
Tanar 3: Ne-au scos din taxi si ne-au batut pe toti. Toti prietenii mei au fost batuti si inauntru. Si pe un copil de 12 ani l-au dat cu capul de duba. Pe aia mici i-au batut si i-au trimis acasa.
Tanar 4: Le-au dat picioare in cap!
Tanar 5: Ne-au batut! Ne-au terorizat cu bataia! Mai mult, un tânăr a fost atât de grav bătut încât a trebuit să intervină un echipaj al SAJ, prin telefonarea la 112. Inspectoratul de Politie Judetean le-a comunicat jurnalistilor ca persoana care a ajuns la spital „nu a solicitat ingrijiri medicale, iar la plecarea din sediu s-a simtit rau”.

Depuneri de plângere penală

Politistii au mai mentionat ca unul dintre protestatari a cerut sa depuna plangere penala pentru ca a fost agresat. IPJ: „In sediul subunitatii, una dintre persoane a reclamat faptul ca a avut o altercatie cu un jandarm. (…) Politia s-a sesizat privind savarsirea infractiunii de purtare abuziva, dosarul penal urmand a fi inaintat spre competenta solutionare a Parchetului Teritorial Militar de pe langa Tribunalul Bucuresti.”
Presa locală scrie că a mai existat un episod similar. Un taximetrist a filmat momentul în care un tânăr era întins pe asfalt, altul decat cel din primul video, moment in care oamenii legii i-au pulverizat spray lacrimogen in fata.
Sursa și foto: debraila.ro
Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile