Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti a fost dotat cu un robot de sterilizare cu UVC
Timp de peste 9 ore, 10 medici și asistente de la Spitalul de Urgență Floreasca au fost expuși la raze ultraviolete în sala de operații, punându-li-se, astfel, în pericol grav sănătatea. Conducerea Blocului Operator și cea a spitalului au preferat să mușamalizeze incidentul, în loc să demareze o anchetă internă, pentru a afla cine se face vinovat de neglijență sau dacă aparatul a fost lăsat deschis în mod deliberat.
Dezinfecția cu raze ultraviolete, considerată extrem de periculoasă, s-a făcut, la Spitalul de Urgență Floreasca, din Capitală, cu medici și asistente în interiorul sălii de operație. Cei 10 medici și asistente prezenți în sală și-au dat seama abia după mai mult de 9 ore că ceva este în neregulă, după ce trei persoane au acuzat arsuri la nivelul mâinilor și al ochilor. Incidentul a fost mușamalizat rapid, cu destituirea asistentei-șefe, care nu avea nicio responsabilitate în dezinfecție, și fără niciun fel de anchetă internă, pentru a se stabili dacă lampa cu ultraviolete a fost lăsată în mod intenționat deschisă sau a fost vorba despre neglijență gravă. La jumătatea lunii mai 2022, s-a desfășurat un workshop de gastroenterologie, cu o aplicații de endoscopie, cu intervenții demonstrative la Spitalul de Urgență Floreasca, din București. În cea de-a doua zi a workshop-ului, sâmbătă, 14 mai, prof. dr. Gabriel Constantinscu, șeful Secției Clinice Gastroenterologie de la Spitalul Floreasca, a rugat-o pe asistenta șefă din blocul operator să fie prezentă sâmbătă la acest workshop, în caz că va fi nevoie de ajutorul acesteia.
De menționat că asistenta șefă a blocului operator nu are activități sâmbăta și duminica, programul normat al acesteia fiind de 8 ore, de luni până vineri. Medicii și-au făcut treaba din sala de operații, iar după-amiază, nemaifiind nevoie de prezența ei, asistenta șefă a plecat din spital. Activitățile specifice în sala de operații s-au defășurat de la ora 9 dimineața, până după ora 18, când, doi medici și o asistentă din sala de operații au acuzat arsuri la nivelul brațelor și la nivelul ochilor. Abia atunci cei prezenți în sala de operații au sesizat că ceva nu este în regulă, constatând aproape imediat că lampa de ultraviolete nu fusese închisă.
Au intrat în panică
Nu se știe cine a pornit lampa de ultraviolete, însă cea care ar fi trebuit să se asigure că aceasta era oprită era asistenta din sala de operații, care are ca atribuții să verifice sala înainte de începerea unei intervenții chirurgicale sau înaintea workshop-ului. Cert este că cei prezenți au intrat în panică, știindu-se efectele adverse periculoase asupra sănătății, iar medicul care era șeful gărzii de chirurgie și care îndeplinește funcția de director în weekend a fost anunțat de acest incident.
Șeful gărzii de chirurgie a chemat de urgență medicul oftalmolog pentru a-i consulta pe cei expuși atâta timp la razele ultraviolete. Și aici s-a oprit totul. Din informațiile pe care le avem, nu ar exista vreun raport al evenimentului din sala de operații și nici vreo anchetă internă asupra incidentului, preferându-se mușamalizarea acestui grav incident. Coordonatorul Blocului Operator, dr. Dragoș Ene, a avut o discuție cu asistenta șefă de la Blocul Operator care fusese chemată în afara programului. Dr. Ene a întrebat-o ce s-a întâmplat, iar asistenta șefă i-a răspuns că nu știe, deoarece responsabilitatea supravegherii sălii aparținea asistentei de sală.
După câteva zile, în care evenimentul a fost ținut la secret, asistenta șefă a primit o dispoziție de schimbare din funcție, fără niciun fel de explicații. Femeia a făcut o notificare la conducerea spitalului prin care a solicitat să i se aducă la cunoștință care sunt lucrurile pe care nu le-a îndeplinit, însă aceasta nu a primit nici astăzi vreun răspuns. Imediat după de a primit dispoziția de schimbare din funcție, asistenta șefă a încercat să vorbească cu dr. Dragoș Ene, coordonatorul Blocului Operator, însă acesta intrase subit în concediu.
Incidentul se poate repeta oricând
Schimbarea din funcție a asistentei șefe a fost evident, abuzivă și nimeni nu s-a sinchisit să explice motivele care au stat la baza unei asemenea decizii. Mai mult de atât, nu s-a făcut o anchetă internă care să descopere ce s-a întâmplat și cine se face vinovat de neglijența periculoasă. În astfel de cazuri, incidentul trebuie adus la cunoștința întregului personal medical și reiterate măsurile de protecție, pentru a preveni repetarea greșelilor de acest gen, însă aici s-a optat pentru mușamalizare. Consecințele expunerii la radiații ultraviolete sunt dermatite alergice si nonalergice, leziuni degenerative precanceroase sau canceroase, precum și agravarea unor afecțiuni dermatologice preexistente. La nivel ocular pot apărea inflamații ale corneei, inflamații ale conjunctivei, cataractă precum și leziuni retiniene (atribuite UVA). Potrivit INSP, există și o serie de date preliminare care sugerează efecte imunosupresoare în expunerea la radiații UV, iar această scădere a imunității poate conduce la creșterea riscului de infecții virale și bacteriene.
Sursa: Claudia Marcu/ Ziarul National
Robotul este o platformă mobilă inteligentă de sterilizare fără contact care a fost finalizat în luna octombrie, a trecut printr-o procedură de testare, iar ulterior a fost donat către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, secţia de Cardiologie, pentru a susţine eforturile medicilor în lupta cu pandemia.
Datorită lămpilor UVC, acesta distruge toate bacteriile, fungii şi virusurile, nu doar Sars-Cov-2, ci şi cele responsabile de infecţiile nosocomiale.