Actualitate

Adolf Hitler și Mickey Mouse au certificat Covid valabil – Hackerii amuzanți l-au imunizat pe Führer

În Europa, miercuri, 27 octombrie, circula de câteva ore certificate false de Covid. Două dintre ele sunt atribuite lui Adolf Hitler, iar al treilea lui Mickey Mouse. Situația continuă să evolueze. Alte certificate falsificate circulă în Europa și sunt valabile și cu aplicația Covid Certificate Check. Unele par să fi fost emise în Macedonia de Nord.

Potrivit discuțiilor de pe site-ul GitHub, mai multe certificate falsificate cu semnături valabile circulă pe diferite grupuri în mail Telegram. Problema a fost semnalată și de experții de pe Twitter .

Mai mulți utilizatori au găsit marți un cod QR online, iar când au încercat să scaneze cu aplicații de verificări, au descoperit că era un certificat digital Covid pe care era scris numele „Adolf Hitler”, împreună cu data nașterii care indică 1 ianuarie 1900.

Pașaportul de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” care a ieșit acum la lumină nu a fost considerat valabil doar de sistemul italian, ci și de aplicația oficială germană „CovPass Check” și dar și de aplicația „Check DCC”.

Pașaportului de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler”, cu data de naștere 1/1/1900, ar fi fost eliberat de către securitatea socială franceză (CNAM).

Se pare că totul ar fi fost dezvăluit într-o discuție pe „RaidForum”, o piață online devenită un punct de schimb de scurgeri de date, scrie Zerozone, unde există persoane care au lansat ipoteza potrivit căreia n-ar fi exclus să fi fost furată şi cheia privată a guvernului polonez.

Această situație ar putea indica faptul că o bază de date care conține chei private a fost compromisă, ceea ce ar putea crea o breșă în întregul lanț de încredere al arhitecturii Green Pass, soluția valabilă de certificat Covid în cadrul Uniunii Europene. Faptul că două certificate Covid cu același nume ar putea fi valabile simultan și semnate de autorități din țări diferite ar fi putut indica un sistem de hacking.

Potrivit matematicianului Paul-Olivier Dehaye, care a efectuat cercetări asupra genezei acestor certificate false, nu este o problemă globală. 

Ipoteze

În această etapă, amploarea problemei nu este încă cunoscută. Potrivit lui Denys Vitali, un inginer Swisscom care și-a postat analiza situației pe GitHub, șansele că ar putea fi o eroare sunt scăzute.

Potrivit expertului, cea mai plauzibilă ipoteză este că un individ ar fi emis cartea de identitate falsă. Malware ar fi putut fi, de asemenea, instala pe computerele lor și acum ar fi capabil să genereze certificate ca și cum ar fi provenit de la o parte terță parte.

Certificatele sunt valabile în Elveția

Heidi.news a verificat cele trei coduri QR asociate cu Adolf Hitler și Mickey Mouse prin intermediul aplicației Covid Certificate Check distribuită de Confederație. Cele trei certificate Covid falsificate sunt validate. Contactat, Oficiul Federal pentru Tehnologia Informației și Telecomunicații nu a fost contactat miercuri seară pentru a explica de ce certificate;e nu au fost revocate. Contactat telefonic de Heidi.news , OFIT a declarat joi că este la curent cu problema.

Patru persoane au fost arestate în Elveția la începutul lunii octombrie. Ar fi vândut cu 400 de franci un certificat fals Covid.

Anchetă în UE după ce au fost furate coduri care generează certificate Covid

La nivel european au loc mai multe ședințe și investigații pentru a afla amploarea fenomenului. Nu se știe cu exactitate câte coduri-cheie au fost furate, dar cele identificate deja au fost anulate și odată cu ele și certificatele emise cu ajutorul lor.

Agenția ANSA notează că,din câte s-a aflat până acum, furtul codurilor-chei nu s-ar fi produs în Italia şi, din primele investigații efectuate, nu ar exista atacuri cibernetice împotriva Sogei, compania de tehnologie informațională a Ministerului Economiei care furnizează codurile pentru a genera Certificatele Verzi pentru Italia. Prin urmare, atacul ar fi putut viza o instituție dintr-o altă țară europeană.

O anchetă are loc în Olanda, după ce un certificat emis pe numele lui Adolf Hitler, născut pe 1 ianuarie 1900, apărea ca valid.

Autoritățile olandeze au pornit ancheta după ce cazul a fost scos la iveală de o achetă a jurnaliștilor de la RTL. Până acum, suspectă ar fi o rețea care vinde coduri QR în Franța și Polonia, potrivit Euro Weekly News.

,

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile