Tehnologie

Descoperire incredibilă: Orice obiect material poate pluti folosind lumina!

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au reușit să facă să leviteze două plăci mici de plastic folosind doar lumină.

Succces experimental

Cu energia provenită de la un set de LED-uri luminoase într-o cameră de vid, echipa a reușit să facă să plutească două mici plăci Mylar, relatează Wired. Oamenii de știință nu au reușit niciodată să facă un obiect atât de mare să plutească folosind doar lumina.

„Când s-au ridicat cele două plăci, a existat un moment de liniște între noi toți patru”, a declarat doctorandul în inginerie, Mohsen Azadi

Dacă speri totuși, în curând, să cumperi de la Amazon un covor “magic” alimentat de lumină, va trebui să continui să aștepți. Oamenii de știință sunt mai interesați să folosească această tehnologie pentru a cerceta mezosfera, o regiune înaltă a atmosferei care este notoriu dificil de studiat.

„Uneori se numește “ignorosferă”, în glumă, pentru că nu prea știm mare lucru despre ea”, a declarat Igor Bargatin, profesor de inginerie mecanică la UPenn, pentru Wired. „Pur și simplu nu avem acces la ea”.

Descoperire de ultimă oră

Cu recenta descoperire, totuși, cercetătorii speră să dezvolte un sistem de zbor care să poată transporta senzori mici în mezosferă folosind tehnologia de plutire alimentată de lumină.

Chiar și NASA este interesată de aplicațiile potențiale ale tehnologiei în cercetarea pe Marte. Mai ales că presiunea din atmosfera Planetei Roșii este similară cu mezosfera Pământului, lăsând deschisă posibilitatea ca micile plăci care plutesc, alimentate cu lumină, să ajute la colectarea datelor de temperatură și compoziție.

„Poți să decolezi o dată pe zi, să urci și apoi să te întorci și să aterizezi pe micul tău lander marțian”, a spus Paul Newman, specializat în științele Pământului la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA. „Nu avem aceste informații pe Marte. Ar fi fantastic”.

Până atunci, va trebui doar să ne mulțumim cu elicopterul spațial care va zbura în curând pe suprafața marțiană.

sursa: playtech.ro

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile