Nici un angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea fiind un act medical bazat pe consimțământul persoanei, a răspuns Ministerul Sănătății unei adrese de la Avocatul Poporului.
Ministerul Sănătății recunoaște faptul că, în ciuda presiunilor guvernamentale în direcția vaccinării și chiar a validării unor evenimente și instituții care îi exclud pe nevaccinați, în România vaccinarea Covid este voluntară, adică neobligatorie.
Răspunzând unei adrese trimise de Instituția Avocatului Poporului către Ministerul Muncii și Protecției Sociale – care, se pare, a pasat-o mai departe -, Ministerul Sănătății se pronunță și referitor la anumiți angajatori care își condiționează angajații de vaccinare (ne amintim că și ministrul Educației a sugerat ca dascălii nevaccinați să nu mai poată intra în școală – n.r.). Potrivit M.S., „accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitatea de șanse și de tratament, în cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii, iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor”.
„Nici un angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv, bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”, a concluzionat reprezentantul Ministerului Sănătății, secretarul general Nicoleta Rusu.
Reamintim că în România mai multe companii private, patronatele din sectorul HoReCa și anumite instituții de stat le impun angajaților să se vaccineze pentru a-și putea desfășura activitatea cu prezență fizică la locul de muncă, ceea ce este un abuz evident, dar deja implementat în ultimele luni.
Sursa: Activenews.ro