Frecvența mare a morților subite în rândul persoanelor tinere și fără afecțiuni preexistente i-a îngrijorat pe medici. Aceștia cred că se poate face o legătură de cauzalitate cu vaccinul anti-Covid, însă, dat fiind trecerea unei perioade mai mari de timp de la momentul injectării, se pierde urma și, implicit, se pierd dovezile. În plus, există și un fenomen de negare, atât în rândul pacienților, cât și în lumea medicală, respingându-se, din start, ideea conexiunii cu vaccinul ARN mesager.
Trei morți subite în doar două zile. Un medic de 46 de ani din Râmnicu Vâlcea, un jandarm din Oradea, de 36 de ani, și un profesor din Sălaj, de 37 de ani. Niciunul nu avea comorbidități și, totuși, au căzut secerați. Cazurile nu sunt singulare, în ultimele luni numărul deceselor din senin crescând alarmant. Medicii spun că legătura cu vaccinul anti-Covid este evidentă, dar urma acestuia se pierde din cauza timpului trecut de la momentul injectării.
”Totodată, este foarte dificil să faci legături atâta vreme cât aceste cazuri nu se mai investighează, mai ales când vorbim de morți subite, fără cauze aparente. Dar, chiar și dacă se fac autopsii, este aproape imposibil să determini legătura de cauzalitate cu vaccinul Covid. În ultimul timp, la noi în spital, la secția de neurologie, se prezintă foarte mulți pacienți cu tromboze, la pacienți destul de tineri, unii ajunși în stare gravă. Dar acest tip de patologie are multiple determinisme și atunci este foarte greu să dai de urma factorului etiologic principal. Avem studii care arată foarte clar că există o legătură între tromboză și vaccinurile de toate tipurile, dar studiile s-au făcut la pacienții la care afecțiunea a apărut foarte aproape de momentul vaccinării. Însă, în timp, se produce o lezare a endoteliului vascular, adică a peretelui intern al vasului. Acum avem în spital un bărbat cu vârsta de 52 de ani, vaccinat anti-Covid, cu tromboză de carotidă internă, un vas foarte important, care irigă creierul. Dar este foarte greu să pui totul pe seama unui factor a cărui urmă se pierde”, ne spune dr. Oana Mihaela Secară, director medical al Spitalului Municipal Onești.
Apar tumorile
În organism apar încontinuu celule tumorale, care sunt recunoscute și distruse de către sistemul imunitar, iar tumorile, în general, reprezintă o formă de disimunitate, adică o tulburare a imunității, ne spun medicii.
”Atâta timp cât un produs vaccinal poate duce la disimunitate, pot apărea și boli oncologice. Și oamenii se trezesc cu tumori, dar nici la ele nu putem face legătura directă, cauzală, cu vaccinul anti-Covid. Pentru că, în primul rând, ele nu se dezvoltă atât de repede, adică imediat după vaccin. Apoi, trebuie să studiezi de-a lungul unei foarte mari perioade de timp și foarte multe cazuri ca să indici un factor etiologic. În plus, cineva poate face o tumoră de rinichi, altul poate să facă o tumoră de ficat sau de pancreas, depinde unde este vulnerabilitatea persoanei respective. Deci nu mai ai nicio țintă exactă de studiu. Mai mult, în cazul vaccinului nu ai niciun orizont de timp pe care să-l urmărești, pentru că tumora poate apărea în două luni, în trei luni, într-un an, doi ani, trei ani sau cinci ani. Deja când ai depășit o anumită limită de timp nimeni nu mai poate să susțină cu argumente și cu dovezi că este de la vaccinul ARN mesager”, ne-a declarat dr. Oana Mihaela Secară. Aceasta arată că, în cazul infarctului și al tulburărilor autoimune, în cazul encefalomielitelor, mielitelor transverse, nevritelor optice, nimeni nu poate să le pună în legătură directă cu vaccinul, pentru că sunt teritorii diferite, apărând o eteronegitate care face ca dovezile să fie extrem de greu de adus.
Fenomenul de negare
Nu există o intenție de a se investiga, nu există o informare la nivelul pacientului sau o platformă de raportare a efectelor adverse și nici măcar medicii nu se gândesc că ar putea fi de la vaccin, ne mai spune dr. Oana Mihaela Secară. ”În plus, ca în orice situație de boală, apare un fenomen de negare. De asemenea, există un fenomen de negare și în lumea medicală, care nu acceptă posibilitatea ca o multitudine de probleme cu care se confruntă pacienții să aibă vreo legătură cu vaccinul. Și atunci evident că nu ai cum să studiezi fenomenul în profunzime dacă nici măcar nu te gândești că ar putea fi sau dacă respingi ideea din start”, ne-a precizat dr. Oana Mihaela Secară.
Sursa: Claudia Marcu/ Ziarul National