Actualitate, Economic, Social

Apare o nouă pensie în România! – Milioane de români o pot încasa

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a autorizat primul administrator de fond care poate încheia pensii ocupaționale, așa numitul Pilon 4 de pensii.

Acest nou tip de pensie vine în completarea celor acordate de sistemul de pensii din România, respectiv pensia de stat, pensiile administrate privat şi cele facultative.

Purtătorul de cuvânt al ASF Dan Apostol susține că numele de pensie „ocupațională” face referire la apartenența la un job sau la o anumită categorie profesională. El a explicat că un angajator care are minimum 100 de angajați poate propune o astfel de schemă.

„Poartă denumirea asta – pensie ocupațională – pentru că face referire la apartenența la un job, la o industrie, la o anumită categorie profesională. Un angajator care are minimum 100 de angajați poate propune un prospect, o astfel de schemă de pensii ocupaționale. Se înființează un fond de pensie ocupațională, intră în administrarea unui administrator autorizat de ASF, urmând ca în baza relației contractuale cu angajatul, acesta să beneficieze de contribuția angajatorului la acest fond de pensii”, a explicat la Digi24 Dan Apostol.

Pensia ocupațională este o formă de fidelizare

Dan Apostol a mai precizat că noua pensie este o notă suplimentară de atractivitate pentru un contract de muncă. Astfel, banii se vor acumula pentru vârsta de pensionare, iar angajatul poate avea și o contribuție suplimentară la fondul de pensie ocupațională.

„Este o formă de fidelizare, o notă suplimentară de atractivitate a unui anumit contract de muncă, astfel încât angajatul să simtă o protecție financiară suplimentară oferită de angajator, bani care se acumulează pentru vârsta pensionării. În același timp, și angajatul poate să aibă o contribuție suplimentară la fondul de pensie ocupațională”, a precizat Dan Apostol.

Pensia ocupațională poate fi încasată doar după vârsta pensionării

Purtătorul de cuvânt al ASF susține că odată cu această măsură, România se aliniază la legislația deja în vigoare din 2020. În ceea ce privește data la care beneficiarul intră în posesia acestei pensii, acest lucru se va întâmpla la vârsta pensionării. Pe de altă parte, acesta trebuie să fie atent la prospectul acelui fond de pensii, să vadă exact schema de funcționare și condițiile de intrare în posesie.

„Este o formă de economisire pe termen lung, deci este o pensie, nu este un fond de investiții din care poți retrage oricând”, a atras atenția oficialul ASF.

 

Sursa: national.ro

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile