Fară Categorie

Austria, afaceri și profituri uriașe din lemnul românesc – Cine este „baronul pădurilor” din România

Multinaționala austriacă HS Timber are unele dintre cele mai importante afaceri în România. Compania lui Gerald Schweighofer este specializată în prelucrarea lemnului.

Industria lemnului reprezintă unul dintre sectoarele de interes major pentru Austria.

Austriecii se înghesuie să cumpere lemnul românesc, pentru că prețul pădurilor este mai mic decât în vest, legislația este mai permisivă, iar autoritățile sunt mai slabe și mai ușor de corupt.

 Austria deține circa 4 milioane de hectare de pădure în România

Miliarde de euro ies din România prin firmele austriece, lemn cărat în Austria ani de zile. Controversata companie Holzindustrie Schweighofer SRL, care se numește acum HS Timber Productions SRL, se află pe locul trei în topul afacerilor austriece din România, cu un profit net de 624,6 milioane de lei în 2021, la o cifră de afaceri de puțin peste 3,1 miliarde de lei.

Gerald Schweighofer
Compania este activă în România din anul 2002 cu o primă fabrică deschisă în anul 2003. În prezent, compania este lider în afacerile europene de prelucrare a lemnului, având peste 3.100 de angajați în cele două unități de producție din România și este, de asemenea, activă în Austria, Germania, Finlanda. Deține patru fabrici de cherestea în România, la Reci, Sebeș, o unitate de producție a grinzilor lamelare la Rădăuți, o fabrică de panel la Comănești și o fabrică de panouri din lemn masiv la Siret.

Gerald Schweighofer are afaceri de milioane de euro în România

Revoltați de votul negativ din partea cancelarului Austriei de a adera la Schengen, mai mulți reprezentanți ai grupului de acțiune civică ”Diaspora Europeană” au mers la Sebeș, la fabricile austriece Holzindustrie Schweighofer – HS Timber Group. Aceștia au surprins acolo parcările pline de mașini cu lemne.

În anul 2015, în contextul modificării Codului Silvic, compania a amenințat că ar putea închide fabricile din țară și concedia personalul aferent. Concomitent s-a iscat un scandal public, când un angajat cu poziție înaltă în companie s-a arătat dispus în fața unui activist sub acoperire să accepte lemn tăiat în mod ilegal, dezvăluindu-se practica companiei de a acorda bonificații pentru lemnul tăiat ilegal din pădurile României.

Ulterior, firma a anunțat implementarea unui plan de măsuri pentru o industrie sustenabilă a lemnului. În 2018, procurorii DIICOT au făcut percheziții la sediul societății, într-un dosar privind defrișări ilegale.

 

Sursa: Ziarul National

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile