Actualitate, Politic

Avocatul Poporului : ”Dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit”

Anunțul făcut zilele trecute, de la Palatul Victoria, de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgenţă continuă să genereze reacții.

De această dată s-a aflat că situația se află și în atenția Avocatului Poporului, instituția condusă de către Renate Weber. ”Avocatul Poporului atrage atenția asupra consecințelor dezastruoase pe care le-ar avea suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale asupra pacienților” și anunță, prin intermediul unui comunicat, faptul că s-a autosesizat, după declarațiile făcute de către Raed Arafat. Și că demersurile Avocatului Poporului au fost aduse atât la cunoștința ministrului interimar al Sănătății, cât și a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

”Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în contextul declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgenţă, dr. Raed Arafat, care a anunțat în data de 4 octombrie, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții.

Potrivit informațiilor din presă, în urma discuțiilor care au avut loc la nivelul Ministerului Sănătății, se intenționează emiterea unui ordin pentru 30 de zile, în sensul suspendării internărilor pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe. Până la ora prezentului comunicat, niciun Ordin al ministrului sănătății sau al șefului DSU nu era publicat nici în Monitorul Oficial și nici afișat pe site-urile celor două instituții”, s-a transmis miercuri, 6 octombrie, din direcția instituției amintite.

Avocatul Poporului: Dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit

În același comunicat se fac trimiteri și la prevederi din Constituție, legea supremă a statului, menționându-se, totodată, între altele, faptul că ”dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit”.

”Deși înțelegem situația epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private.
Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat.

Mai mult, Avocatul Poporului apreciază că, în situația în care suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale se va realiza prin act administrativ (ordin), emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situații de Urgență), sau prin ordin al ministrului sănătății acest lucru este neconstituțional și nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistență medicală în unitățile sanitare de stat (art. 47 alin. (2) din Constituție). Or, Constituția României prevede clar în art. 53 că restrângerea poate fi făcută numai prin lege, în acest sens existând și numeroase decizii ale Curţii Constituționale (ex. Decizia nr. 457/2020).

Reamintim că încă din luna aprilie 2020, Avocatul Poporului a atras atenția asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale, conduită pe care a avut-o permanent în toată această perioadă”, se mai precizează din direcția Avocatului Poporului.

 

Sura: national.ro

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile