Fară Categorie

Bebelușii, următoarea țintă pentru vaccinul Covid-19! România ia în calcul vaccinarea anti-Covid a copiilor sub 5 ani: Probabil pentru că cineva trebuie să consume zecile de milioane de doze care se strică în depozite

Probabil pentru că cineva trebuie să consume zecile de milioane de doze care se strică în depozite, România a transmis la Bruxelles că ia în calcul administrarea vaccinurilor și copiilor cu vârste mai mici de 5 ani, imediat ce vor fi aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Singurele țări care nici nu vor să audă de vaccinări la această grupă de vârstă sunt Belgia, Croația, Irlanda, Olanda și Suedia. 

 

(Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP) (Photo by DANIEL MIHAILESCU/AFP via Getty Images)

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a raportat că există un plan de extindere a vaccinării anti-Covid la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani și că o parte din țările din UE au un astfel de obiectiv, în cazul în care Agenția Europeană pentru Medicamente le va autoriza pentru această grupă de vârstă. Astfel, Lituania și Malta intenționează să extindă vaccinarea la copii sub 5 ani, iar Cehia, Finlanda, Germania, Letonia, Luxemburg, Polonia și România au transmis că discută despre acest lucru și iau în calcul o astfel de recomandare.

Pe de altă parte, Belgia, Croația, Irlanda, Olanda și Suedia nu vor vaccina această grupă de vârstă, iar Austria, Cipru, Liechtenstein, Slovenia și Spania nu au discutat încă despre așa ceva.  În România, numărul copiilor cu vârste între 5 și 12 ani care s-au vaccinat cu o doză a ajuns la 9.600, iar 8.315 au fost vaccinați cu două doze. În fapt, campania de vaccinare din țara noastră s-a prăbușit iremediabil, în săptămâna 18 aprilie-25 aprilie 2022 fiind înregistrate 6.955 de doze administrate. Dintre acestea, doar 883 de români și-au administrat prima doză, 1.825, a doua doză și 4.247 doza booster. Nici la nivel mondial lucrurile nu stau prea bine în acest an. De la începutul lui 2022, 7% din populația globului s-a vaccinat cu o doză, 10% cu două doze și 16,2% cu cea de-a treia doză. Problema dozelor în exces nu este numai a României, ci și a Europei. UE a comandat 2,2 miliarde de doze, din care a consumat puțin sub 900 de milioane.

Țările ex-comuniste, cele mai docile

În ce privește vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu Covid-19, 17 state din UE recomandă schema completă de vaccinare, în timp de 13 țări recomandă o singură doză pentru aceștia. La capitolul restricționarea și interzicerea anumitor tipuri de vaccinuri, singurele țări care nu au avut obiecții față de niciun producător au fost Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și România.  Și asta în timp ce 22 de state au interzis sau au restricționat vaccinurile AstraZeneca, Johnson&Johnson și Moderna.

Astfel, vaccinul AstraZeneca nu mai este utilizat în Danemarca, Liechtenstein, Malta, Olanda, Norvegia și Suedia, iar vaccinul Johnson a fost interzis în Finlanda, Danemarca, Suedia și Norvegia. Totodată, vaccinul Moderna a fost interzis în Suedia pentru cei născuți după 1991, iar în Finlanda nu este administrat bărbaților sub 30 de ani. În Islanda, vaccinul Moderna mai este utilizat doar pentru doza de rapel la persoane cu vârste de peste 60 de ani, în Slovenia a fost suspendat, iar în Austria, Franța, Germania și Norvegia se folosește doar la persoanele cu vârste de peste 30 de ani.

Europa stagnează

Din decembrie 2020, 72,6% din populația generală a UE/SEE au primit schema completă de vaccinare, iar 53,1% au primit și doza booster. Toate statele din spațiul UE și SEE au pus la dispoziție și vaccinul pentru copii cu vârsta de 12 ani și peste. Totodată, 28 de țări au recomandat vaccinarea tuturor copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, iar Germania și Suedia  recomandă vaccinarea doar pentru copii de 5-11 ani care au factori de risc.

În majoritatea țărilor Uniunii Europene vaccinarea nu a fost obligatorie și doar șase țări au impus vaccinarea la anumite categorii profesionale, în special pentru angajații din sănătate și pentru cei din căminele de bătrâni. Statele UE au folosit o serie de strategii pentru a încuraja acceptarea vaccinului, printre acestea numărându-se echipe de vaccinare mobile, strategii de comunicare, stimulente financiare și solicitarea de certificate de vaccinare pentru accesul în diferite locuri și la diferite evenimente.

 

Sursa: Claudia Marcu/ Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile