Actualitate, GREAT RE!SET

Bogdan Tiberiu Iacob: Se strînge lațul în jurul gîtului Ursulei. Scandalul vaccinurilor ia amploare

Acordurile încheiate de președinta C.E. Ursula Von der Leyen privind vaccinul împotriva COVID-19 sunt criticate din capitalele UE, scrie influenta publicație europeană Politico.

”Ce s-a promis? Ne-am dori foarte mult să știm”, a spus un oficial belgian.

Înalți oficiali din UE în domeniul sănătății cer o mai mare transparență legată de cel mai mare contract al blocului pentru vaccinuri COVID – unul în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut un rol personal în negocieri.

„Ce s-a promis? Ne-am dori foarte mult să știm”, a declarat Pierre Cartuyvels, reprezentant permanent adjunct pentru Belgia, despre contractul de miliarde de euro cu BioNTech/Pfizer, în cadrul unei întâlniri a oficialilor UE din domeniul sănătății, la Bruxelles, ieri.

O chestiune preluată și de ministrul irlandez al Sănătății, Stephen Donnelly, care a spus că lipsa de transparență în jurul negocierilor contractului ar putea oferi alimenta suspiciunile de corupție.

Acordul în cauză, pentru cca. 1,8 miliarde de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, a fost deja examinat intens. La începutul acestui an, un raport al Curții de Conturi Europene a remarcat refuzul Comisiei de a publica orice detalii despre rolul lui von der Leyen în negocierile sale. În aprilie 2021, New York Times a dezvăluit că șeful Comisiei a făcut schimburi de SMS-uri personale cu Albert Bourla, directorul executiv al Pfizer, în perioada premergătoare acordului.

Achizițiile UE de vaccin împotriva COVID-19 sunt, de asemenea, investigate de Parchetul European, deși încă nu s-a spus încă oficial cine este investigat sau care dintre contractele de vaccin ale UE sunt supuse controlului.

Excesul actual de vaccinuri „a expus slăbiciunea acordurilor negociate de Comisie”, a declarat ministrul polonez al Sănătății Adam Niedzielski, mai scrie Politico.

 

Sursa: ActiveNews

InPolitics

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile