Bulgarii au decis recent să prelungească valabilitatea certificatelor care atestă vindecarea de Covid până la 365 de zile, în loc de 180 de zile în țările UE sau mai rău, de 90 de zile, în Grecia. Mai mult, autoritățile de la Sofia consideră valabile timp de 3 luni și certificatele care atestă prezența anticorpilor. Prin comparație, în Franța, valabilitatea testelor PCR a fost redusă la 24 de ore, calculată din momentul prelevării probelor.
În Bulgaria, document valid pentru vindecare este considerat certificatul digital Covid al UE pentru vindecare, cu valabilitate de la cea de-a 15 zi și până la cea de-a 365 zi, calculate de la data primului rezultat pozitiv al unei testări PCR. Valabil este considerat și documentul analog/similar certificatului digital Covid-19 al UE pentru vindecare – document pentru vindecare, dovedit cu testare PCR sau test rapid antigen, eliberat de autoritatea competentă din alt stat, care certifică că respectiva persoană s-a vindecat de COVID-19.
Documentul trebuie să conțină numele persoanei, data nașterii, data primului rezultat pozitiv al unei testări PCR sau al unui test rapid antigen, rezultatul pozitiv (Positive), datele unității spitalicești care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact) sau ale autorității emitente a documentului și statul în care a fost efectuată testarea. Acest document analog/similar poate fi folosit de la cea de-a 11 zi până la cea de-a 365 zi, calculate de la data primului rezultat pozitiv al unei testări PCR sau al unui test rapid antigen. Totodată, bulgarii acceptă și certificatul care atestă prezența anticorpilor împotriva SARS-CoV-2, prezență certificată printr-un test de laborator pentru analiza cantitativă a Anti-SARS-COV2-IgG cu valori mai mari de 150BAU/ml. Analiza se efectuează cu teste de diagnosticare de laborator (articole medicale in vitro, IVD), care au marcajul ”CE” și sunt incluse în baza de date a Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene la data de 3 noiembrie 2021. Testele trebuie să fie cu cel puțin 97% specificitate și cel puțin 92% sensibilitate. Prezența anticorpilor este acceptată și în Republica Moldova, care însă nu impune o anumită limită de anticorpi.
Belgia nu are certificat verde la locul de muncă
Deși Bruxelles-ul face presiuni agresive pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă în România, în Belgia acest lucru nu se întâmplă. Singura măsură legată de activitățile de muncă luată de autoritățile belgiene a fost instituirea obligatorie a telemuncii, cu permisiunea pentru angajați de a veni la locul de muncă doar două zile pe săptămână. Telemunca însă nu mai este obligatorie pentru activitățile care nu pot fi desfășurate altfel decât cu prezența fizică. În Belgia sunt permise nunțile și parastasele fără certificat verde, ca evenimente private, atunci când numărul participanților nu depășește 50 de persoane în interior și 100 de persoane în aer liber. Totodată, accesul în restaurante este autorizat doar pentru locuri cu așezare la masă, iar numărul maxim de persoane așezate la o masă este 6. Cei care fac parte din aceeași familie pot sta la aceeași masă, indiferent de numărul de persoane. Singura restricție este că operatorii Horeca vor funcționa doar între orele 5:00 și 23:00.
În Polonia, liniște și pace
Polonezii sunt obligați să poarte masca de protecție doar în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. Accesul în centrele comerciale, mall-uri, magazine de construcții și de mobile este permis fără certificat verde, iar restaurantele pot funcționa cu un grad de ocupare de 30%, persoanele vaccinate nefiind incluse în acest procent. Hotelurile sunt deschise pentru publicul larg, cu respectarea unui grad de ocupare de maxim 30%, iar persoanele vaccinate complet şi grupurile de copii sub 12 ani nu sunt incluse în această limită. Aceleași reguli se aplică și în cazul bisericilor, cinematografelor, teatrelor și piscinelor.
Sursa: national.ro