Externe

Campaniile de dezinformare – distragerea atenției

Potrivit Kremlinului, campaniile de dezinformare joacă un rol în distragerea atenției de la adevărații autori ai atacului Nord Stream.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri pentru Sputnik că rapoartele mass-media despre atacurile asupra conductelor ruse Nord Stream fac parte dintr-o campanie de dezinformare coordonată cu scopul de a îndepărta atenția de la adevărații autori.

„Evident, autorii atacului terorist vor să distragă atenția. Aceasta este o campanie coordonată de dezinformare în mass-media”, a spus Peskov, comentând rapoartele din presa occidentală.

Kremlinul se întreabă cum pot oficialii americani pe care îi citează presa să facă presupuneri fără o anchetă. Peskov a cerut o anchetă asupra atacurilor Nord Stream la care să participe și Rusia.

„Suntem încă împiedicați să participăm la anchetă. Acest lucru nu este doar ciudat, ci miroase a crimă odioasă. Cel puțin acționarii Nord Stream și ONU ar trebui să ceară o investigație transparentă urgentă, cu participarea celor care pot face lumină în această problemă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

The New York Times a citat oficiali americani care spun că noile informații sugerează un „grup pro-ucrainean” ca autor al atacurilor asupra conductelor Nord Stream. Câteva ore mai târziu, un ziar german a relatat că anchetatorii au identificat nava folosită pentru a efectua atacul asupra conductelor.

Evoluțiile au venit la o săptămână după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pentru Sputnik că Moscova va face tot posibilul pentru ca ancheta Nord Stream să fie pornită.

„Vă amintiți cum a reacționat Occidentul la investigația jurnalistică publicată de Seymour Hersh – reacția lor nervoasă. Au început să spună că este o prostie și că nici măcar nu aveau de gând să discute despre asta. Cred că asta demonstrează totul. Dar se va întâmpla. Această investigație va avea loc, nu le vom permite să bage gunoiul sub preș”, a subliniat Lavrov.

Acest lucru vine după ce ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzia, a declarat că partenerii occidentali ai Rusiei la CSNU nu au demonstrat dorința de a coopera într-o investigație pentru verificarea raportului prezentat care oferă detalii ce demonstrează rolul SUA în spatele distrugerii conductelor Nord Stream.

Câștigătorul Premiului Pulitzer, Seymour Hersh, a publicat un raport de investigație care a dezvăluit că scafandrii marinei americane au plantat explozibili pentru a distruge conductele Nord Stream în timpul exercițiilor NATO Baltops din 2022.

Exploziile subacvatice au avut loc la trei din cele patru coloane ale conductelor subacvatice Nord Stream 1 și 2, în septembrie 2022, construite pentru a transporta 110 miliarde de metri cubi de gaz rusesc în Europa, în fiecare an.

Germania, Danemarca și Suedia au lansat diferite investigații asupra incidentului, în timp ce Rusiei nu i s-a dat acces la anchetă.

Sursa: Al Mayadeen

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile